NESLUŽBENO

Cessna se zaledila prije udarca u Velebit?

11.02.2009 u 17:31

Bionic
Reading

HTV neslužbeno doznaje da se cessna prije zrakoplovne nesreće zaledila, a to bi mogao biti i glavni uzrok tragedije. Prema istom izvoru, snimke razgovora kontrole leta s pilotima pokazale su da kontrolori nisu odgovorni, a od proizvođača zrakoplova zatražene su tehničke karakteristike koje će doprinijeti rasvjetljavanju nesreće

ZADAR - Od vrha planine do visinske zone zabrane leta bila su 333 metra. Kroz toliki prostor poginuli piloti prošli su stotinu puta u svojoj karijeri pa nitko ne misli da su oni sami uzrokovali tragediju.

Kao uzrok ostaje još zrakoplov. Neslužbeno, zbog vremenskih uvjeta Cessna se zaledila, zbog čega se njome nije moglo upravljati. Ne zna se je li zakazao sustav za odleđivanje ili cessna tipa 303 nije bila opremljena za let u surovim vremenskim uvjetima, kakvi su kobnog dana bili iznad Velebita, izvještava HTV.

'Kod putnika je nastupila trenutna smrt. Dijelovi tijela koji su do sada pronađeni preveženi su u Opću bolnicu Gospić. Za prikupljanje ostalih dijelova tijela pilota biti će potrebno pet do deset dana', rekao je Zdravko Janjić, zapovjednik Specijalne jedinice policije MUP-a na izvanrednoj konferenciji za novinare u Gospiću, piše Jutarnji list

Spasitelji i istražitelji na licu mjesta su se suočili sa stravičnim prizorima. Nije isključeno da će u potrazi za dijelovima tijela nesretnih pilota biti angažirani i speleolozi jer sigurno su neki dijelovi tijela pali u duboke i nepregledne provalije.

'Teren je nepristupačan, a mjesto nesreće puno je mina. Na može mu se pristupiti bez alpinističke opreme, a to mogu samo ljudi koji su prošli specijalnu obuku. Zato se očevid ne može obaviti u klasičnom smislu', dodao je Janjić koji je rekao da je fotografirano mjesto nesreće i napravljen video zapis koji će policija proslijediti nadleženom Državnom odvjetništvu u Gospiću. Kad se prikupe svi dijelovi tijela četvorice pilota raditi će se DNK analiza nakon čega će se moći obaviti identifikacija.

Ministar Tomislav Karamarko posjetio je Hrvoja Kamenjarina, policijskog specijalca koji je u utorak na Velebitu stradao u lavini, na Odjelu za kirurgiju zadarske Opće bolnice. Potvrdio je da piloti cessne nisu preživjeli zrakoplovnu nesreću te da su obitelji i službeno obaviještene o njihovoj sudbini.

'Obišli smo našeg djelatnika koji je imao težak prijelom, ali hvala Bogu, dobro je, kako je moglo biti. On je sada dobro, ispričao nam je kako se sve dogodilo', rekao je Karamarko nakon izlaska iz bolničke sobe specijalca kojemu je netom prije došla u posjet i supruga.

Karamarko nije želio komentirati nagađanja da je kontrola leta pogriješila u navođenju cessne. 'Sve je fiksirano. U tijeku je obrada', rekao je šturo Karamarko, ne želeći komentirati tvrdnje koje su se pojavile u medijima da 'slučaj Velebit' počinje poprimati obrise 'slučaja Kornati', odnosno u onom dijelu koji se tiče odgovornosti zemaljskih snaga za navođenje letjelica.

Pohvalio je specijalce koji nadljudskim snagama, po užasnom vremenu, nastavljaju akciju koja bi trebala rezultirati izvlačenjem tijela s Velebita.

Ravnatelj bolnice Zvonimir Vrančić rekao je da je Kamenjarin sinoć operiran i uspješno mu je saniran unutarnji prijelom desne natkoljenične kosti. Prenoćio je u Jedinici intenzivnog liječenja, a od jutra se oporavlja na kirurškom odjelu. Za sada nema nikakvih pokazatelja da bi moglo doći do komplikacija zbog teške ozljede.

Iako iscrpljen od boli i neprospavane noći, Kamenjarin je nakratko primio i novinare.

'Sad se dobro osjećam. Kad smo došli na mjesto gdje su bili ostaci zrakoplova, vidio sam da kreće lavina i viknuo kolegama: 'Pazite, lavina!' Na sreću, uspjeli su se baciti na stranu i uhvatiti za grmlje. Mene je ipak pokupilo. Osjetio sam kako me je lavina zahvatila s leđa i počela rolati. Snijeg je bio južni i težak, a kad je krenulo, lomilo je i drveće. Mi smo znali da postoji opasnost od lavina, pa sam zato ljude i vodio uz rub šume', rekao je specijalac koji je stradao kao zapovjednik jedinice na terenu, a uspio je upozoriti i svoje ljude.

Lavina ga je, prema kazivanju njegovih kolega, nosila oko 70 do 100 metara i zaustavio se tek na jednom stablu, 20-ak metara u šumi.

Kolege, koje je Hrvoje upozorio u posljednji trenutak uspjeli su se skloniti lavini, brzo su mu pomogli i izvukli ga. Od granja su napravili improvizirana vozila, na njih stavili svoje jakne, imobilizirali ga i tako transportirali.

'Ne smatram se herojem, svaki rukovoditelj u takvim situacijama najprije misli na svoje podređene', kaže skromno Hrvoje, službeno prva osoba koja je u Hrvatskoj nastradala od lavine.