GOSPODARSKA SURADNJA

Susret Kosor - Pahor na obroncima Učke

23.10.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u Opatiji se sastala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. Svojeg slovenskog prijatelja premijerka Kosor ugošćuje u hotelu Draga di Lovrana, na obroncima Učke, odakle se pruža prekrasan pogled na Kvarner

Kako je najavila, sa slovenskim kolegom razgovarat će kako političke odnose upotpuniti boljom gospodarskom suradnjom Hrvatske i Slovenije. Dodala je da će sastanak s Pahorom biti na tragu njihova posljednjeg susreta u Bohinju, kada su se dogovorili da će se problem Ljubljanske banke riješiti u tri mjeseca na temelju potpisanih međunarodnih ugovora uz poštovanje prava štediša.

Susret u Bohinju dogodio se točno godinu dana nakon njihova prvog sastanka u Trakošćanu, kada su odredili put za rješenje dugogodišnjeg graničnog spora između Hrvatske i Slovenije i uklonili slovensku blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

Slovenski premijer Borut Pahor, ne iznoseći detaljnije svoja očekivanja od sastanka, rekao je da će s hrvatskom premijerkom proslaviti zajednički uspjeh u nalaženju rješenja za otvorena pitanja između dviju država te da će biti riječi i o završetku hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Podsjetimo, prije nekoliko dana ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordan Jandroković i Samuel Žbogar poduprli su na bilateralnom sastanku u Splitu dogovor dvoje premijera da se o problemu hrvatskih štediša Ljubljanske banke ponovno pregovara preko Banke za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS).

Slovenski i hrvatski ministri vanjskih poslova svečano su u Splitu otvorili obnovljene prostore slovenskog konzulata. Istaknuli su da se odnosi dviju zemalja razvijaju u prijateljskom smjeru.