ZIMA PRED VRATIMA

Početkom tjedna snijeg stiže u Dalmaciju

Bionic
Reading

U petak ujutro u dijelovima Dalmatinske zagore zabilježen je prvi ovojesenski mraz. Tako se temperatura zraka u kotlinama sinjskog područja spustila na jedan stupanj ispod ništice. Na većem dijelu obale minimalne vrijednosti temperature zraka bile su i niže od 10 Celzijevih stupnjeva

Stabilna kontinentalna anticiklona donijela je pretežno vedro vrijeme tijekom dana uz ugodne temperature zraka. Najtoplije je bilo na srednjodalmatinskim otocima. Tako je na Hvaru izmjereno danas u Hrvatskoj najviših 21 stupanj, piše Dalmacijanews.com.

Subota nosi nastavak stabilnog vremena. Jutro će biti hladno, iako nešto manje u odnosu na petak. Najviše dnevne temperature u većem dijelu Dalmacije bit će od 17 do 21 stupanj. Prema kraju dana doći će do umjerenog naoblačenja, a prvo će na moru zapuhati umjereno jugo, koje će navečer dodatno pojačati.

Do daljnjeg jačanja naoblake doći će u nedjelju, kada će povremeno padati većinom slaba kiša, a nešto češća bit će u večernjim satima. Jugo će dodatno ojačati, a zamjetno će porasti jutarnje i večernje temperature zraka. Bit će to uvod u jaču promjenu vremena koja nam stiže na početku novoga tjedna.

U ponedjeljak će se nad Jadranom i Italijom formirati nova ciklona. Pod njezinim utjecajem ponedjeljak će biti pretežno oblačan uz čestu kišu, ponegdje su moguće veće količine oborina i grmljavina, ponegdje i preko 30 litara po metru kvadratnome. Jugo će oslabiti i okretati prema večeri na levant i buru, prvo u sjevernoj Dalmaciji.

Oblačno će biti i u većem dijelu utorka u kojem je kiša izglednija u prvom dijelu dana. U planinama Dalmacije moguć je prvi ovojesenski snijeg. Prema kraju dana izgledan je prestanak oborina. Jačat će bura koja navečer može imati olujne udare.
Osjetno će zahladiti pa će čak i uz obalu sredinom dana temperatura zraka biti samo oko 10 Celzijevih stupnjeva. Još hladnije, ali i stabilno bez oborina bit će u srijedu koju će obilježiti snažna bura.