SMIJENJENI RADE DRAGOJEVIĆ:

'Zgazili su me, ali napola!'

22.10.2010 u 17:11

Bionic
Reading

Predsjedništvo Srpskog narodnog vijeća na današnjoj je sjednici donijelo odluku o smjeni dosadašnjeg glavnog urednika Rade Dragojevića i na njegovo mjesto postavilo Ivicu Đikića, bivšeg urednika i sadašnjeg novinara Novog lista. Rade Dragojević će ipak ostati u uredništvu Novosti na funkciji odgovornog urednika

'Unatoč nastojanjima da se ova odluka protumači drukčije, predsjedništvo Srpskog narodnog vijeća obavještava javnost da njegove odluke u vezi sa sastavom uredništva i raspodjelom dužnosti urednika nisu ni u kakvoj neposrednoj vezi s raspravama i događajima koje je izazvala naslovna stranica novosti od prije tri, odnosno dva tjedna', stoji u priopćenju Srpskog narodnog vijeća koje je potpisao predsjednik Milorad Pupovac. Dalje su naveli da svaki pokušaj interpretacije ove odluke SNV-a kao posljedice utjecaja bilo okolnosti bilo aktera posljednjim reakcija pisanja Novosti smatraju ili neupućenim ili nedobronamjernim.

'Ovu odluku možemo nogometnim žargonom nazvati preokretu zadnjim trenucima', izjavio je Rade Dragojević, novi odgovorni urednik Novosti, za tportal.hr. Zadovoljan jer je izvršio pritisak na javnost koji je ipak donio neki rezultat. Dragojević, koji je u široj javnosti postao poznat nakon što je objavio naslovnicu Novosti nakon pada dva MIG-a sa slikom kako padaju uz komentar 'Oba su pala', što je izazvalo zgražanje u dijelu javnosti, dok su neki mediji stali na njegovu stranu tvrdeći da se tu brani ustavno pravo na slobodu govora, kaže da je riječ o polovičnom rješenju te još uvijek ne zna što to operativno znači.

'Dobro je da javnost ipak nešto može učiniti. Zadovoljan sam što sam uspio senzibilizirati javnosti da pokažemo da nas ne mogu tek tako zgaziti, doduše, ovako su me zgazili napola', konstatirao je Dragojević dodavši da je njemu nuđeno da se sve ovo odradi u tišini, ali on nije pristao na takvu igru.

Bivši glavni urednik Novosti ne smatra Ivu Josipovića direktnim krivcem za svoju smjenu, već čovjekom koji je 'svojim nespretnim rečenicama isprovocirao rizične efekte na koje smo idućih dana dobili odgovor'.

Podsjetimo, predsjednik Ivo Josipović je danas nazvao neistinitom tvrdnju Rade Dragojevića da predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sudjeluje u njegovoj smjeni nazvavši je manipulacijom i uvlačenjem predsjednika u unutarnje odnose pojedinog medija.

'Nedavna polemika o naslovnici Novosti primjer je otvorenog dijaloga koji niti ima niti smije imati utjecaj na kadrovsku politiku bilo kojeg medija u Hrvatskoj. Predsjednik Republike Hrvatske smatra svojom dužnošću sudjelovati u demokratskim polemikama', rekao je Josipović.