Hrvatska OGORČENI VLASNIK CESSNE

'Kontrola leta ih nije smjela spuštati'

  • Autor: tportal.hr
  • 11.2.2009 15:09:46
  • 11.2.2009 14:44:15

'Cijela ova priča oko pada Cessne je suluda. Sve mi to pomalo počinje sličiti na slučaj stradavanja vatrogasaca na Kornatu i sumnjam da će istina ikada biti poznata, pogotovo što je u cijeli slučaj umiješana i vojska i nekakva vojna vježba koja se održavala u okolici Zadra. Ali tragedija je to što četvorice mojih prijatelja, vrhunskih pilota, više nema', izjavio je za Slobodnu Dalmaciju Josip Crnčević, vlasnik stradalog zrakoplova i predsjednik Aerokluba Ban iz Sesveta

Crnčević je prije nekoliko dana stigao u Starigrad kako bi i sam nadgledao potragu za nestalim zrakoplovom i četvoricom članova posade. Požalio se kako mu više ništa nije jasno, jer i vojska i kontrola leta sa sebe pokušavaju skinuti svaku odgovornost.

'Ako je ruta prema Zadru, koja je stajala u planu leta, bila zabranjena, neka mi netko objasni zašto je kontrola leta u Zagrebu dopustila da lete tom rutom, zašto recimo nisu izmijenili rutu i skrenuli ih prema Šibeniku, a onda prema Zadru', pita Crnčević.

Ističe kako je kontrola leta napravila totalno nelogičan potez kada je točno iznad Vaganskog vrha prisilila nesretne pilote da se s osam tisuća stopa spuste na šest, pa čak i niže.

U Ministarstvu obrane potvrdili su da postoje zone rezervirane za potrebe MORH-a, koje su ucrtane u sve karte, a s njima su upoznati sudionici u prometu. Zabranu letova u određenim zonama provodi kontrola leta.

Zabrana leta bila je izdana za 3. i 5. veljače (kada je nestao zrakoplov), za razdoblje od osam do 15 sati, za visinu od 6.500 do 16.500 stopa.

Glasnogovornik Ministarstva obrane Goran Grošinić istaknuo je kako u trenutku nestanka letjelice s radara HRZ nije letio, jer su zrakoplovi HRZ-a završili sa svim letenjem 5. veljače oko 13 sati.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još