USKORO I OSUMNJIČENIK?

Trener Spahija ispitan zbog zločina u Kulinama

22.10.2010 u 09:11

Bionic
Reading

Košarkaški trener Neven Spahija ispitan je pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu o slučaju mučenja ratnih zarobljenika u šibenskom vojnom zatvoru Kuline. Novi list piše da bi Spahija mogao postati i jedan od osumnjičenih

Spahija je sucu ispričao svoja saznanja o zločinima iz 1992. i 1993. godine. Bivši izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije i sadašnji trener turskog Fenerbahčea mogao bi postati i osumnjičenik. Spahija je, naime, za vrijeme Domovinskog rata bio pripadnik 72. bojne Vojne policije.

Bio je dežuran u vojarni na Šubićevcu kada je u nju 2. ožujka 1992. godine dovedena skupina srpskih zarobljenika. Tamo su premlaćeni, a u tome je, prema izjavama svjedoka, sudjelovao i Spahija. Neki od svjedoka potvrdili su da je Spahija dolazio i u Kuline, iako za to nije imao ovlasti. No Spahiju je najdirektnije prozvao bivši vojni policajac Rajko Žarković koji je rekao da je zlostavljao pritvorenog ratnog zarobljenika iz Nos Kalika koji se preziva Zeljak.

Zbog zločina u Kulinama dosad su uhićeni Tvrtko Pašalić, Željko Maglov, Damir Boršić i Milorad Pajić. Tereti ih se za zlostavljanje 21 pripadnika JNA, srpske paravojske i civila.