KOSOR PORUČILA SINDIKATIMA

'Najlakše je prijetiti i ne misliti na posljedice'

21.10.2010 u 19:48

Bionic
Reading

'Ovo je trenutak kada treba razmišljati hladne glave i vruća srca', poručila je premijerka sindikatima, 'najlakše je reći - poslat ćemo narod na cestu, bez obzira na posljedice, bez obzira što bi tada bilo s plaćama građana, s mirovinama, socijalnim davanjima, standardom građana, programom oporavka gospodarstva, ulaskom u EU'

Upitana da komentira reakcije sindikata na odluku Ustavnog suda, Kosor je poručila kako se sudske odluke ne bi trebale komentirati jer je to praksa razvijenih demokracija. 'Najlakše je rušiti, vrlo teško je graditi', istaknula je Kosor te dodala kako bi se sve hrvatske institucije odnosno njihove ovlasti trebale poštovati.

'Ne može se dopustiti da netko radi van svoje ovlasti. Hrvatsku državu ne vode sindikalne središnjice, sindikati su partneri Vlade koji trebaju raditi za dobrobit građana, a samo socijalnim dijalogom možemo ići naprijed', poručila je Kosor. Premijerka je istaknula i kako bilo kakav scenarij rušenja Vlade kakav potencira oporba i koji bi se 'uvezao' s općim generalnim štrajkom i izlascima na cestu vodi k jednom cilju, a to je ne samo zaustavljanje pregovora za ulazak u EU, nego za Hrvatsku znači i sporedni kolosijek na kojem ćemo stajati na mjestu sljedećih nekoliko godina. Sve bi značilo i stopiranje gospodarskog oporavka te zaustavljanje borbe protiv korupcije, borbe koja se, sad je vidljivo, mnogima ne sviđa, istaknula je Kosor.

'Izazivanje izvanrednog stanja na temelju odluke Ustavnog suda koja je jednoglasna jest nešto što zaista graniči s apsurdom. Svi bi trebali poštovati odluke Ustavnog suda jer to tako kaže Ustav. Ako prestanu funkcionirati institucije, onda je to kraj države, to vjerojatno svi oni koji danas udaraju sa svih strana dobro razumiju i znaju, a valjda neki od njih to upravo zato i rade', zaključila je Kosor.