REAKCIJA NA SVEĆENIKA HOMOFOBA

Nadbiskup Devčić: Crkva ima svoje zakone

21.10.2010 u 16:17

Bionic
Reading

'Bilo kakvo pozivanje na nasilje u najdubljoj je suprotnosti s Evanđeljem i sa svećeničkim poslanjem', rekao je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić komentirajući danas u Lovranu javni istup kontroverznog kastavskog župnika Franje Jurčevića, koji je na svojem blogu prije nekoliko dana podržao reakciju beogradskih huligana protiv parade homoseksualaca

Riječki se nadbiskup zbog brojnih obaveza još nije stigao sastati sa župnikom Franjom Jurčevićem, no to će svakako učiniti, rekao je, te odlučiti koje će se mjere poduzeti.

Kazao je da kod Jurčevićevog istupa postoje dva problema. Jedan je što je on svećenik i župnik, a s druge strane, on je i slobodan građanin, ima svoj blog, kao što svatko može imati, piše na njemu što hoće i odgovara za to što piše.

Međutim, naglasio je da se 'kao župnik mora držati svojeg svećeničkog poziva, a iz toga proizlazi i jedna vrsta komunikacije koja mora imati svoju razinu'. Dodao je da kada je riječ o nasilju o kojem je pisao, on sigurno nije postupio prema Evanđelju niti po svojem pozivu.

'Govor koji promovira nasilje i mržnju ne može biti prihvatljiv, ni u društvu ni u Crkvi, ni od novinara ni od svećenika ni od političara ni od bilo koga', drži mons. Devčić.

Na novinarsko pitanje komentirao i peticiju na portalu Križ života protiv Franje Jurčevića, ali i ostalih svećenika koji promiču nasilje, homofobiju i neoustaštvo, rekavši da u Hrvatskoj svatko ima pravo pokretati peticije kojima se ne narušava sloboda i dostojanstvo drugog čovjeka.

No Devčić je naglasio da je Crkva autonomna i ima svoje zakone i propise kojih se drži i nije obvezna niti smije postupati prema zahtjevima nečijih peticija.

'Crkva je zajednica koja ima svoju zakonitu vlast i u skladu s time se ponaša', zaključio je mons. Devčić.