DEMANTI

'Prozivanje Vesne Škare-Ožbolt je neumjesno'

21.10.2010 u 10:30

Bionic
Reading

Tajnik DC-a za odnose s javnošću Zoran Žic poslao u redakciju je poslao demanti teksta 'Šašić prozvao Škare-Ožbolt' koji objavljujemo u cijelosti

U srijedu ste objavili članak 'Šašić prozvao Škare Ožbolt' gdje ste naveli kako je 'pred kraj svog govora Šašić prozvao i hrvatsko pravosuđe koje je, prema njegovu mišljenju, nesvjesno pomoglo optuženicima u ovom postupku kada je zatražilo da se Robert Matanić, umjesto da mu se sudi u Bugarskoj, gdje je optužen za niz ubojstava, izruči Hrvatskoj: 'U Hrvatskoj je pokrenuto izručenje zbog djela iznude. Iza toga nije stajao državni, nego privatni interes. Inicijativom tadašnje visoke državne dužnosnice pokrenut je postupak njegova izručenja', kazao je Šašić. Do izručenja ipak nije došlo jer je Matanić na koncu ipak završio u Bugarskoj, ali na ovaj način Šašić je želio ukazati na to da je korupcija prisutna na svim razinama. Visoka je dužnosnica na koju je očito ciljao, ali je nije prozvao imenom i prezimenom, Vesna Škare-Ožbolt.'

Ovakvo prozivanje mene od strane vašeg portala držim neumjesnim. Zbog potrebe bolje informiranosti Vašeg čitateljstva, ukazujem na odredbu članka 40. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (Narodne novine, broj: 178/04) koja izričito propisuje da ministar pravosuđa podnosi zamolbu za izručenje osobe koja se nalazi u stranoj državi ako se protiv te osobe vodi kazneni postupak i ako to traži domaće pravosudno tijelo. U ovom postupku izručenje je zatražilo sudsko vijeće općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Dakle, prigodom traženja izručenja Roberta Matanovića, postupala sam po traženju nadležnog suda koji je vodio kazneni postupak protiv Roberta Matanovića, sukladno obvezi iz članka 40. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, dok su paušalni natpisi kojima se drukčije komentira moje postupanje, osim što su zlonamjerni i uvredljivi, posljedica očitog nepoznavanja pravne materije aktivnog izručenja, samog postupka izručenja i nerazumijevanja uloge koju ministar pravosuđa ima u tom postupku (potpis ministra je posljednji u nizu odobrenja koja prije toga daju pravni stručnjaci i službenici ministarstva pravosuđa).

Zbog sličnih natpisa ja sam osobno zatražila provjeru svih navoda i sama pristupila u prostorije USKOK -a iako nisam bila pozvana od strane državnih tijela, kada sam tražila da se zaprimi moj iskaz, nakon čega nisu uslijedili daljnji postupci, pa je čudno da mi se ovako podmeće teza o podmićivanju, kako se to navodi u Vašem članku miješajući izjave USKOK-a i slobodnu interpretaciju samog novinara.

Slijedom svega navedenoga, temeljem odredbe članka 40. Zakona o medijima (Narodne novine, broj: 59/04), pozivate se objaviti ovaj ispravak objavljene informacije uz ispriku.