HAŠKI TUŽITELJ KOD KOSOR

Topnički dnevnici i dalje na tapetu

20.10.2010 u 21:16

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u srijedu u Zagrebu, nakon susreta s glavnim Haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom, da se nastavlja istraga o topničkim dnevnicima u Oluji, iako oni više nisu procesno pitanje u slučaju "Gotovina,Čermak,Markač".

"Ponovila sam da Task Force nastavlja sa svojim radom u svim smjerovima. Tužitelj Brammertz izrazio je zadovoljstvo što je Task Force nastavio rad i nakon odluke raspravnog vijeća kojim je odbačen zahtjev tužiteljstva", rekla je Kosor novinarima nakon razgovora s glavnim tužiteljem koji nije davao izjave.

Haški sud (ICTY) odbacio je krajem srpnja zahtjev haškog tužiteljstva u predmetu "Gotovina Čermak i Markač" da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja topničkih dnevnika.

Sudsko vijeće je procijenilo da je nemoguće sa sigurnošću utvrditi postoje li ti dokumenti, koje tužiteljstvo već dvije godine traži od Hrvatske i smatra ih ključnim optužujućim dokazima protiv trojice generala, osobito Ante Gotovine.

Suci su, međutim, istaknuli da njihova odluka ne znači da Hrvatska ne treba i dalje surađivati s Tribunalom i tužiteljstvom koje može ponovo podnijeti zahtjev ako se pojave novi dokumenti ili informacije.

Razgovoru u Banskim dvorima bili su nazočni članovi Savjeta za suradnju s Haškim sudom: ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar obrane Branko Vukelić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni hrvatski pregovarač s EU-om Vladimir Drobnjak i voditelj radne skupine Vitomir Bijelić.

Glavni haški tužitelj u četvrtak će se posebno sastati s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i s čelnicima radne skupine za topničke dnevnike.

Hrvatska vlada godinama tvrdi da je haškom tužiteljstvu dostavila sve tražene dokumente, a za onima koje nije pronašla pokrenula je opsežnu istragu.

U vezi s tim u Hrvatskoj je otvoreno nekoliko sudskih postupaka protiv osoba koje su navodno imali doticaja s tim dokumentima, uključujući i člana Gotovinina braniteljskog tima Marina Ivanovića koji je u međuvremenu oslobođen odgovornosti.

Topnički dnevnici bili su donedavno glavna prepreka nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, jer je nekoliko članica Unije, pozivajući se na nezadovoljstvo Brammertza suradnjom Hrvatske, blokiralo otvaranje poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava.

Nakon njegova posljednjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a sredinom lipnja, Bruxelles je dao "zeleno svjetlo" pa je poglavlje 23. napokon otvoreno na međuvladinoj konferenciji 30. lipnja.