Hrvatska BURNE REAKCIJE

'Referendum treba provesti na ulici!'

  • Autor: Maja Šurina
  • 20.10.2010 13:44:15
  • 20.10.2010 12:43:26

Iako je odluka Ustavnog suda o referendumu o Zakonu o radu bila poznata još sinoć, HDZ-ovi saborski zastupnici na nju danas nisu imali komentara. S druge strane, oporba je pravorijekom Ustavnog suda razočarana

Ni HDZ-ovi Vladimir Šeks ni Andrija Hebrang nisu danas imali što za reći o odbijenici Ustavnog suda za referendum, a jedini koji je skupio malo hrabrosti bio je HDZ-ov Frano Matušić.

'Ne pada mi na pamet komentirati odluku Ustavnog suda. Sudska tijela su neovisna u republici Hrvatskoj. Hrvatska je podijeljena na tri stupa vlasti, od kojih je jedan sudovi, prema tome, nama doista u zakonodavnom dijelu ne pada na pamet komentirati sudske odluke', rekao je Matušić.

Nešto rječitiji bio je SDP-ov Zoran Milanović, čija se stranka od početka zalagala za referendum.

'Za nas je inicijativa za referendum neprijeporna – radi se o volji suverena, a to je hrvatski narod. Oni su tu volju vrlo jasno i nedvosmisleno iskazali davanjem preko 800 tisuća potpisa i u tom trenutku nitko više, po meni, nema pravo arbitrirati, nema pravo procjenjivati svrsishodnost i politički oportunitet referendumskog pitanja. Ustavni sud si je to pravo uzeo, a mi u demokratskoj državi ne možemo drugo nego tu činjenicu prihvatiti i da sutra ako nam građani daju povjerenje izmijenimo određene propise koji će ovakvo arbitriranje onemogućiti. Ovo je jako loše za hrvatsku demokraciju', poručio je Milanović.

Ogorčenje nije mogao sakriti ni Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, koji su aktivno sudjelovali u prikupljanju potpisa za referendum.

'Odluka Ustavnog suda za mene je očekivana. Rekao sam i najavljivao sam da suci Ustavnog suda jako dobro osluškuju javni govor vladajućih, ali ono što je tragično za Hrvatsku je da je ova odluka i prije formalnog odlučivanja danas bila poznata već sinoć. To dovoljno govori o vjerodostojnosti onih koji su o tome odlučivali', kazao je Lesar.

Novinare je zanimalo i što misli o samoj odluci suda. 'Želim vjerovati da će i sindikati shvatiti da referendum mogu i moraju provesti, ali na drukčiji način – na ulici, na gradskim trgovima i ulicama. To je za Hrvatsku nužno potrebno jer je to jedini način da se obranimo od ovog nasilja nakon zabrane neposredne demokracije u Hrvatskoj, zaključio je Lesar.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još