TRAŽI SE PREMIJERKA U SABORU

SDP se pita: Tko laže - Orban ili Kosor?

20.10.2010 u 11:15

Bionic
Reading

SDP je jutros zatražio da se u Saboru pojavi premijerka Jadranka Kosor da pojasni demanti mađarskog kolege Viktora Orbana, koji je jučer opovrgnuo da se s njom sastao ili čuo telefonski od prošlog ljeta

Šeks: Kosor ne treba doći u Sabor

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks dezinformacijom i laži danas je nazvao medijske napise da je premijerka Jadranka Kosor s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom telefonski razgovarala o mogućnosti revizije dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a te izvijestio zastupnike da zbog toga neće pozvati premijerku u Sabor, a što je zatražio SDP.
"Predsjednica Vlade niti treba, niti će doći u Sabor išta više objašnjavati, a niti ministar vanjskih poslova, jer je opetovano demantirana ta dezinformacija", kazao je Šeks na sjednici navevši da je prikupio sva potrebna saznanja i da je informacija o navodnom telefonskom razgovoru prvi put objavljena 13. listopada, a što je, dodao je, Vlada odmah demantirala.
Nakon što je jučer ponovno objavljena ista dezinformacija Vlada je to ponovno demantirala, a isto tako je i mađarski premijer Orban potvrdio riječi premijerke Kosor koja je demantirala da je telefonski razgovarala s njim, dodao je Šeks.
Stoga, premijerka ne treba doći u Sabor, ponovio je.
SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević-Marinović odgovorila mu je da je premijerka dužna doći u Sabor kada od nje to zatraži neki saborski klub, a Šeks joj je odgovorio kako predsjednicu Vlade neće pozivati u Sabor da bi, kako je rekao, demantirala jednu laž koju je već demantirala i hrvatska i mađarska vlada.  "To bi bio krasan potez, da se Sabor bavi nečim takvim", rekao je Šeks.

Premijerku Kosor u ime SDP-a u Sabor je jutros pozvao Nenad Stazić. On je zatražio da premijerka objasni demanti telefonskog razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o reviziji dioničkog ugovora između Ine i MOL-a.

'Jer iz Ureda mađarskog premijera kažu da hrvatska premijerka ne govori istinu ili, narodski rečeno, laže. To nije samo uvreda za premijerku, nego za sve građane. Hrvatski sabor mora štititi interese Hrvatske i preko te uvrede ne može prijeći, nego tražiti da se sazna istina. Ako je točno ono što govori premijerka Kosor, onda na pomolu imamo neugodan diplomatski spor, a ako je istina ono što govori premijer Orban, onda se po ne znam koji put pokazuje da Jadranka Kosor ne govori istinu', rekao je Stazić.

Na zahtjev, koji prema Šeksovom obećanju biti prenesen premijerki, osvrnuo se i SDP-ov šef Zoran Milanović. 'Hrvatska Vlada i premijerka imali su nekoliko dana koliko im je mađarska Vlada očito ostavila da sami demantiraju da razgovora nije bilo, a kada hrvatska Vlada i premijerka osobno to nisu napravili, onda je to napravio mađarski premijer. Znate, ovo je složena igra i ako ne znate igrati Čovječe ne ljuti se, ne možete igrati ni šah', poručio je Milanović

Na SDP-ov poziv premijerki izvan sabornice reagirao je glasnogovornik HDZ-ovog Kluba zastupnika Frano Matušić

'Današnji zahtjev je na tragu besramnih laži koje svaki dan pljušte iz SDP-a. Besramna je laž da je Kosor bila u telefonskom kontaktu s mađarskim premijerom Orbanom, što je ona sama demantirala već prvi dan nakon što se ta vijest pojavila u medijima', kratak je bio Matušić

SDP-ovci su, inače, danas i službeno predali potpise kojima zahtijevaju raspravu o povjerenju Vladi, koja se prema Ustavu mora održati u roku od 30 dana iako se, kaže Milanović, ovih dana Ustav tumači 'fleksibilno i s nadahnućem'.

'Smatramo da je Vlada ovu zemlju izblamirala, da prolazimo kroz jednu agoniju, i ekonomsku i moralnu i političku, i ne želimo za to snositi odgovornost niti dijeliti odgovornost. Mi s tim nemamo veze, nudimo nešto drugo i bolje i pozivamo sve one koji žele dobro Hrvatskoj da nam se pridruže. Tko hoće, dobrodošao je. Naš je posao da u ovoj instituciji hrvatske demokracije o tome govorimo. Kao što znate, ovo se ne radi baš svaki dan, čak i Ustav to ograničava, no u ovom trenutku druge nema. Ova je Vlada toliko loša da se o njoj, ako ništa drugo, barem treba otvoreno razgovarati', objasnio je Milanović razloge zbog kojih su se odlučili na ovakav potez.

'Njihovo je da kukuriču, a ne da rade i oni kukuriču u zadnje vrijeme sve više i više. Ovaj put su odkukurikali zahtjev da se smijeni Vlada u trenutku kada bi to usporilo pregovore s Europskom unijom, u trenutku kada se zahuktala borba protiv kriminala i korupcije i htjeli bi smijeniti Vladu u trentuku kada dolazi četvrti kvartal kada će BDP biti pozitivan i kada će mjere Vlade dati svoje rezultate. Ne rade u interesu Hrvatske i to je jasno. Previše kukuriču, a tko previše kukuriče završi u loncu', prokomentirao je ovakav zahtjev SDP-a HDZ-ov Andrija Hebrang