MILINOVIĆ O GINEKOLOZIMA

'Ovo je poruka svima koji se bave nečasnim radnjama'

19.10.2010 u 22:22

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je u povodu današnjeg uhićenja u Varaždinu sedmorice liječnika zbog kriminalnih radnji, kako je to poruka onima koji se bave nečasnim radnjama da neće moći mirno spavati.

To je, dodao je Milinović, ujedno i dokaz da pravna država djeluje i u tom segmentu društva.

"Ne bih htio prejudicirati, ali ako se dokaže krivnja tim ljudima nije mjesto u zdravstvenom sustavu. Nećemo im dozvoliti da blate ugled liječnika u Republici Hrvatskoj jer sam uvjeren da veliki dio njih radi pošteno i časno", kazao je ministar zdravstva.

Ravnatelj varaždinske bolnice Dubravko Trščinski potvrdio je da su među osumnjičenim liječnicima u operativnoj akciji "Ordinacija" tri iz njegove bolnice.

Dodao je kako je bio upoznat s tim da policija nešto istražuje jer su u proteklom razdoblju tražili dokumentaciju s odjela ginekologije koja im je uredno dostavljena.

"Nama je u ovom trenutku najbitnije da taj proces što ranije završi jer je najgora je neizvjesnost. Razgovarao sam s kolegama na ginekologiji, a sav posao na ginekologiji i u rodilištu će se i mora se obaviti kao da se ništa ne događa", izjavio je novinarima ravnatelj varaždinske bolnice.

Policija je jutros uhitila sedam liječnika specijalista za koje sumnja da su počinili čak 101 kazneno djelo, uključujući i protupravni prekid trudnoće, izvijestilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova.

Liječnici su obavljali prekide urednih, a neželjenih trudnoća te su za takve zahvate naplaćivali između 1000 i 2500 kuna a novac su zadržavali za sebe.

U liječničkoj su dokumentaciji lažno prikazivali obavljene zahvate kao medicinski opravdane zbog navodne patološke trudnoće, fakturirajući ih i naplaćujući od HZZO-a, oštetivši time HZZO. Jedan od njih je za svoje prisustvovanje porođajima tražio od rodilja po 500 eura.

Policija je dosad utvrdila da su petorica liječnika s područja Varaždina, jedan s područja Koprivnice i jedan s područja Bjelovara.

Nakon kriminalističkog istraživanja, koje provodi varaždinska policija u suradnji s Državnim odvjetništvom, osumnjičeni će biti dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Varaždinu.