'NEĆU PODMETATI LEĐA ZA HDZ'

Polančec se nagodio i dobio uvjetnu kaznu

19.10.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, optužen u aferi 'reflektori', priznao je krivnju na Županijskom sudu u Zagrebu te je u nagodbi s USKOK-om dobio godinu dana zatvora, ali uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine

Na izlasku iz suda Damir Polančec je rekao da je spreman priznati sve što je napravio na svoju ruku, ali da neće podmetati leđa za HDZ.

'Htio bih objasniti što je zapravo napravljeno u Đelekovcima i na koji način. Sedamdeset posto od ukupne investicije platio sam iz vlastitog džepa, ali nisu napravljeni samo ti famozni reflektori nego puno više od toga, to se treba vidjeti. Pomagao sam svom selu i ljudima koje volim i cijenim, s kojima sam odrastao, pomagao sam i drugim mjestima u okolici, danas mi je žao što nisam i više - da sam barem mogao više pomoći... Za ono za što sam odgovoran spreman sam i snositi odgovornost, a za ovo što nema veze s istinom i pravdom, za to apsolutno neću slomiti kičmu!', rekao je Polančec.

Podsjetimo, za reflektore nogometnog kluba Osvit u Đelekovcima potrošeno je oko 230.000 kuna.

Dvojica suoptuženika, Željko Dražić i Tomislav Andabak, ranije su priznali krivnju te su također dobili uvjetnu kaznu u trajanju od godinu i pol.

Polančec je u pisanom objašnjenju naveo da je osim reflektora na igralištu 'postavljena i rasvjeta dječjeg školskog igrališta i rasvjeta pješačke staze kojom se đaci vraćaju iz škole u popodnevnoj smjeni, zatim rasvjeta staze kroz centralni mjesni park i rasvjeta raskršća na glavnoj prometnici na kojem je bilo u prošlosti više nesreća i s vrlo teškim posljedicama'.

'I ništa od toga nije bilo napravljeno u mom dvorištu, ni u mom dnevnom boravku!', stoji u Polančecovu objašnjenju.

Polančec 'istine radi' dodaje: 'Iako sam razapinjan u medijima da su izgrađeni samo kako bih ja u večernjim satima mogao tamo igrati nogomet, moram reći da otkada su izgrađeni do danas, dakle u više od tri godine na tom sam stadionu i pod tom rasvjetom igrao nogomet između pet i osam puta!'

Odvjetnik Anto Nobilo rekao je kako je Polačec na početku svojih 'pravosudno-političkih problema rekao da će preuzeti odgovornost za sve što je osobno napravio, ali da ne želi biti Pedro za ono što su vrh HDZ-a i Vlade radili. Reflektori nemaju veze s HDZ-om, on je samo htio pomoći svome selu, i to je to.'

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš objasnila je da je USKOK u ovom slučaju pristao na nagodbu jer se radi o kaznenim djelima za koja je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina, dok je u slučaju Borovo kazna zatvora od jedne do 10 godina. Polančec je, posjetimo, nepravomoćno osuđen u slučaju Borovo na godinu i tri mjeseca zatvora, a osumnjičen je i u slučaju Podravka, u kojem optužnica još nije potvrđena.