JAKOVČIĆ:

'Nema pukotina u kukuriku koaliciji'

18.10.2010 u 21:27

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je večeras u Puli kako IDS podupire sve što vlada radi u borbi protiv korupcije jer je to, smatra, nužno, no demokratsko je pravo svake političke stranke da, ako smatra da je došlo vrijeme za raspravu o povjerenju vladi, zatraži da se o tome i raspravi u parlamentu

Nakon sjednice Predsjedništva stranke Jakovčić je novinarima rekao da nema baš 'neke velike iluzije da će doći do izglasavanja nepovjerenja vladi, no to je politički čin i mislim da je on kao takav dio demokratske tradicije u demokratskim zemljama'. Dodao je kako će IDS poduprijeti raspravu o tome jer smatra da je to dio političke borbe u hrvatskome parlamentu.

Na pitanje zašto misli da neće doći do izglasavanja nepovjerenja vladi, Jakovčić je odgovorio kako misli da SDP sa svojom inicijativom nije pripremio većinu u parlamentu kako bi se izglasovalo nepovjerenje.

'Nema tih ruku u parlamentu koje će izglasati nepovjerenje, no ponavljam - to je legitimni demokratski politički čin', poručio je Jakovčić.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo IDS-a na večerašnjoj je sjednici ocijenilo da su odnosi u nepotpisanoj koaliciji sa SDP-om, HNS-om i HSU-om stabilni neovisno o posljednjim medijskim napisima. Dodao je kako se u toj koaliciji ne vide nikakve pukotine.

'Od iznimne je važnosti da se čim prije potpišu i prvi dokumenti jedne takve moguće koalicije koja je jamstvo za promjene u ovoj zemlji', istaknuo je predsjednik IDS-a Jakovčić.

Dodao je kako je važno intenzivirati raspravu o decentralizaciji unutar koalicije jer se to smatra jednim od motora razvoja Hrvatske, ali i jednim od stupova programa buduće koalicije.

Odgovarajući na pitanje novinara Jakovčić je rekao kako će IDS, ako ta koalicija osvoji vlast, inzistirati na nekim ministarskim mjestima, naročito u ministarstvima turizma i regionalnog razvoja.

'IDS želi imati člana u vladi, ali i u nižim razinama, odnosno u javnim poduzećima i u drugim državnim tijelima jer želi preuzeti odgovornost', poručio je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić.

Predsjedništvo IDS-a raspravljalo je večeras o potrebi za raspisivanjem prijevremenih izbora te je zaključilo da bi se s tim u vezi trebala otvoriti rasprava jer bi, kako je rekao, 'prijevremeni izbori bili korisni i dobri za Hrvatsku neovisno o pregovorima s Europskom unijom'.

'Pregovori se trebaju i moraju nastaviti i nadamo se da će se čim prije završiti', rekao je Jakovčić i zaključio kako su upravo prijevremeni izbori 'jedan od načina razrješenja teškog stanja u hrvatskome gospodarstvu te rasta nezaposlenosti u Hrvatskoj'.