INICIJATIVA ZA REKOM

Bez glasa žrtava nema pomirenja

18.10.2010 u 16:40

Bionic
Reading

Osnivanje regionalne Komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije (REKOM) tijekom foruma u Zagrebu podržao je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, rekavši da bez glasa žrtava nema pomirenja u regiji

U zagrebačkom hotelu Westin u subotu i nedjelju održan je Sedmi regionalni forum za tranzicijsku pravdu, koji je u ime Koalicije za REKOM organizirala Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću. Skup je završen zajedničkom ocjenom sudionika da se djelovanje buduće Regionalne komisije mora zasnivati na dobrovoljnosti žrtava, obveznosti države i samostalnosti Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše Jugoslavije (REKOM).

Tijekom posljednjeg dana foruma sudionicima su predstavljeni izvještaji s radnih grupa na kojima se raspravljalo o nacrtu statuta buduće komisije i o javnom zagovaranju inicijative za REKOM.

Predsjednik Ivo Josipović je kazao da je povijest na ovim prostorima bila teška, da su se dogodile stvari kojih se svi moramo stidjeti. 'Politika koju ja zagovaram je politika pomirenja. Bez utvrđivanja činjenica i kažnjavanja onih koji su prekršili sve zakone tijekom rata nema napretka. Međutim, često je fokus na počinitelju, a žrtve se zaboravljaju. Moramo čuti i žrtve ukoliko želimo proces pomirenja na ovim područjima', kazao je Josipović. Dodao je da je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije dio napora da se žrtvama da satisfakcija i da se ispravi nepravda.

Prvog dana zagrebačkog foruma o ratnim zločinima u Vukovaru, Osijeku, Varivodama, Medačkom džepu i Gospiću svjedočile su neke od žrtava i svjedoka ratnih zločina: Marija Lovrić, Ivan Pšenica, Jovan Berić, Ljiljana Alvir, Dragan Pjevač i Vesna Levar.

Inicijativu je uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Slobodana Uzelca podržala i poslanica u Europskom parlamentu Tanja Fajon iz Slovenije. Političku podršku inicijativi ranije su pružili i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Europska komisija i Europski parlament. Na forumu su sudjelovali i zastupnici u parlamentima Hrvatske, Crne Gore te bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič ocijenila je da u regiji nema budućnosti ukoliko ne budu utvrđene činjenice o ratovima iz devedesetih godina prošlog stoljeća. 'Činjenice o svim zločinima su naš put prema budućnosti, bez straha da će se zločini ponoviti', kazala je Teršelič.

Ona je navela da se u regiji još uvijek više od 15.000 osoba vodi kao nestale, a da je u ratovima život izgubilo više od 120.000 ljudi. 'Naša zajednička odgovornost je da utvrdimo činjenice o svim žrtvama ratova', kazala je voditeljica Documente, ocijenivši da danas ima više političke volje za formiranje REKOM-a nego je to bilo u trenucima pokretanja inicijative tijekom 2007. godine.

'Učili smo od drugih i stvorili regionalnu inicijativu. Uspjeli smo u tome da svi sjednemo za stol i da stvaramo solidarnost prema svim žrtvama. Naša je obaveza prema žrtvama i budućim generacijama da se zločin ne ponovi i da solidarnost prema žrtvama bude dio nas', kazala je pak druga pokretačica inicijative, Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

Оna je objasnila da je inicijativa za formiranje REKOM-a pokrenuta kako bi se osnovalo tijelo koje će biti fokusirano na žrtve. 'Mi želimo utvrditi činjenice, ne želimo mijenjati osobne istine jer svatko ima pravo na svoju istinu. Želimo samo dobiti interpretacije prošlosti koje će biti bazirane na činjenicama', kazala je Nataša Kandić. Ocijenila da je kultura suosjećanja sa žrtvama ratova uvjet za demokratsku budućnost regije.

Među gostima govornicima je bio i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je rekao da će biti sretan ukoliko se sada pokaže da su društva u regiji spremna na formiranje REKOM-a. Sabo je tijekom emotivnog izlaganja rekao da je i sam žrtva proteklih ratova. 'Ja sam oprostio, ali ne mogu zaboraviti. Kod žrtava nema mržnje, već samo patnja', kazao je.

Profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Žarko Puhovski ocijenio je da će se inicijativa za REKOM naći u procijepu između političara koji ne bi željeli uznemiravati svoje izborne baze i velikog broja ravnodušnih građana.

Kampanja prikupljanja milijun potpisa podrške inicijativi za REKOM bit će jedna od važnijih aktivnosti koalicije tijekom 2011. s ciljem da se osnaži trenutak u kojem će inicijativa biti predstavljena parlamentima zemalja nasljednica bivše Jugoslavije.

Konzultacijski proces inicijative za REKOM nastavlja se narednih mjeseci, a u veljači 2011. bit će održan Osmi regionalni forum za tranzicijsku pravdu u Sarajevu.