ŠTO JE OSTALO, PREDSJEDNIČE

Ivo Sanader ide dalje, ali kamo?

19.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ivo Sanader imao je i vjerojatno još uvijek ima puno planova, no neki bi rekli da se u posljednje vrijeme nekako pogubio u mnoštvu tih svojih želja i snova

Pobjegao je da bi se opet ukazao, rekao da se neće baviti politikom pa nekoliko dana kasnije aktivirao mandat u Saboru, u međuvremenu mu je palo u krilo da se okuša u predavanju na Columbiji, a našao je vremena i osnovati konzultantsku tvrtku, da ne nabrajamo dalje.

Kojoj će od tih aktivnosti, dakako, ako ostane izvan one zgrade na rubu grada, Sanader u budućnosti posvetiti dane, i dalje je nejasno, ali barem bi dio dvojbi oko povratka u saborske klupe mogao bi biti riješen u srijedu.

POVRATAK U SABOR?

Podsjetimo, predsjednik Sabora Luka Bebić primio je Sanaderov pisani zahtjev za aktiviranje zastupničkog mandata u Saboru s 13. listopadom 2010. godine, nakon čega je zahtjev proslijeđen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu, čiji je šef, HDZ-ov Damir Sesvečan, rekao da će sjednica MIP-a biti održana u srijedu, 20. listopada.

Povjerenstvo utvrđuje jesu li ispunjeni zakonski uvjeti za aktivaciju mandata, objasnio je Sesvečan, naglasivši da prema zakonu aktivacija mandata u mirovanju slijedi osmi dan od podnošenja zahtjeva.

U HDZ-u je taj Sanaderov potez izazvao kaos, premda su javno svi zbijali redove i uvjeravali javnost, a valjda još više sami sebe da se bivšega voljenog vođe ne boje. Između redaka titralo je pitanje kakve bi smicalice mogao iznjedriti HDZ-ov pravni mag Vladimir Šeks u cilju sprečavanja Sanaderovog povratka u Sabor, pogotovo kad je isti ukrasio pridjevima 'eventualni možebitni'.

Sesvečan tada tportalu nije htio komentirati nagađanja nekih da će HDZ nastojati učiniti sve da spriječi povratak Sanadera u Sabor, ali je kazao da postoje mogućnosti za brojne scenarije: 'Teorijski, može se dogoditi da se ne postigne kvorum u Saboru, zastupnici mogu ne dignuti ruku, ali zakon kaže da se osmog dana aktivira mandat. Može se svašta...'

U međuvremenu, pao je koalicijski sastanak vladajućih, nakon kojeg je izašao zaključak da nema proceduralnih zapreka Sanaderovom povratku u Sabor. Ipak, poznavajući vladanje vladajuće većine, za konačan rasplet trebat će pričekati sutrašnji dan.

Po pitanju tih nesretnih mandata sreća je različito namigivala zastupnicima ovisno o tome iz koje su stranke dolazili jer poznato je da i vrag tumači sveto pismo za svoje potrebe.

ODLAZAK U REMETINEC?

Već je i sad jasno da mu, ako mu se usput otvore i vrata Remetinca, pritom neće pomoći ni zastupnički imunitet jer se on lako gubi, a ni diplomatska putovnica ga ne štiti od kaznene odgovornosti.

Ukoliko pak opstane u Saboru kao zastupnik, trebao bi, nagađa se, buditi svoje navodne spavače i remetiti miran san HDZ-u i Vladi Jadranke Kosor. Problem je međutim to što se čini da su se ti njegovi spavači već ranije probudili i suočili sa zbiljom u kojoj Sanader hoda nekim drugim zemljama, dok su oni na hrvatskoj vjetrometini.

Ipak, ni to ne znači da se za bivšeg alfu i omegu ne bi našlo mjesta za saborskom govornicom s koje bi mogao slati još raznorazne poruke bivšoj stranačkoj braći i sestrama, nadajući se da ima još onih koji bi mogli pasti na njegov razrađeno varljiv šarm i retoriku.

NESUĐENI ZNANSTVENIK, PRIVATNI PODUZETNIK?

Ako postane saborski zastupnik i dodatno si podeblja mirovinu, kao pravi zastupnik koji će raditi, u što se stalno kune, u interesu hrvatskog naroda, neće biti mjesta i vremena ni za što, makar to bilo i privremeno predavanje na Columbiji u SAD-u.

Također, teško da će biti slobodnog vremena i za rad u savjetodavnoj tvrtki Prima Consulting GmbH, koju je početkom rujna ove godine osnovao u austrijskom Innsbrucku. 'Tvrtka, koja je 95 posto u Sanaderovom vlasništvu, osnovana je za razdoblje nakon bavljenja politikom, a Sanaderov fokus trenutačno je predavanje na sveučilištu Columbia', zborila je tada Heidi Glueck, glasnogovornica odbjeglog premijera u Austriji.

Doduše, Sanader se prije toga smucao i Zakladom Louise T. Blouin, koja okuplja vodeće svjetske državnike, diplomate, nobelovce i biznismene i na čijem čelu stoji 51-godišnja francusko-kanadska bogatašica, izdavačica i humanitarka Louise Therese Blouin. No i ta je priča brzo došla svome kraju pa ostaje pitanje sjeća li se itko da je Ivo Sanader, osim NATO-a kao iznimku koja potvrđuje pravilo, ijedno poglavlje u svojem djelovanju doveo do kraja.