Hrvatska UKAŽE LI SE SJENA REMETINCA

Sanaderu ni u diplomatskoj putovnici nema spasa

Ivo Sanader ima diplomatsku putovnicu, no s obzirom na to da ne pjeva u diplomatskom zboru, nema mu spasa ni u nekoj stranoj zemlji ako ptičice u Remetincu propjevaju

Da Sanader ima diplomatsku putovnicu, potvrdio je tportalu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Međutim, u slučaju kaznenog progona odbjeglom premijeru ta isprava ne bi značila siguran zaklon.
 
'Kao što je poznato, svaki je diplomat u stranoj zemlji izuzet od bilo kakve kaznene odgovornosti. No to vrijedi samo za osobe koje su dio diplomatskog zbora i kao takve su i prijavljene u državi primateljici', objasnio je Dragun.

Drugim riječima, premda Sanader ima diplomatsku putovnicu, on nije dio diplomatskog zbora i ni na koji način ne predstavlja Republiku Hrvatsku.

No iskoristio je pravo koje mu pripada po članku 9. izmijenjenog i dopunjenog Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, a prema kojemu nakon isteka dužnosti jedino predsjednici države, Sabora i Vlade i dalje ostaju nositelji diplomatske putovnice. Međutim, koristi koje iz toga vuku, dometa su primjerice, bržeg prelaska preko granice.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još