SUĐENJE ZA LIKVIDACIJU PUKANIĆA

Policajac potvrdio da je znao za ubojstvo!

18.10.2010 u 10:00

Bionic
Reading

'Desetak dana prije ubojstva Amir Mafalani mi je rekao da će se nešto veliko dogoditi u centru grada. Rekao mi je da će nekoga ubiti, ali nije mi znao reći tko će biti počinitelj i žrtva', kazao je policajac Nenad Šipušić, koji je u vrijeme ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića bio vođa grupe za organizirani kriminal u šestoj policijskoj postaji, a danas je na mjestu pomoćnika načelnika u istom odjelu

S dobivenom informacijom Šipušić nije upoznao nikoga od nadređenih, nije sastavio nikakvo izvješće, a kada se dogodilo ubojstvo, također nije kontaktirao nikoga od svojih nadređenih premda su podaci koje je u nekim drugim situacijama dobivao od Mafalanija bili pouzdani.

'Informacije koje sam dobio od Mafalanija bile su nedostatne da bilo što povežem i pokrenem. Da sam s takvim fondom informacija došao kod svojih kolega, izazvao bih njihov podsmijeh. Uputa je bila da se ne sastavljaju izvješća koja ne odgovaraju na temeljna pitanja; tko što gdje kada i zašto. Imamo pisana pravila o postupanju s informacijama koje dobivamo. I u prijašnjim kontaktima s Mafalanijem izvješća nisu odmah sastavljana', kazao je Šipušić.

Iako je priznao da je Mafalani, koji je bio njegov doušnik, crpio informacije od prvooptuženog Roberta Matanića, jedina mjera koju je Šipušić poduzeo bila je da je Mafalaniju rekao da ostane na vezi s Matanićem i dalje ga obavještava što se događa.

Kad ga je predsjednica sudskog vijeća Ivana Kršul upitala je li on kao policajac čuo za poduzimanje izvidnih mjera, Šipušić je samo slegnuo ramenima, a tijekom svjedočenja bile su vidljive promjene u boji njegovog lica

Na dan ubojstva kazao je da je susreo Amira Mafalanija i pitao ga je li to ono o čemu je govorio, na što mu je ovaj rekao: 'Nije, ne znam', i negirao mu da je to ono o čemu je pričao. Na dan kada je uhićen, Mafalani je pokušao kontaktirati Šipušića koji mu se nije mogao javiti na telefon jer je, prema vlastitom priznanju, bio na nekakvom seminaru. Po dolasku kući na teletekstu je pročitao da je Mafalani uhićen, ali ni tada nije odlučio ništa govoriti svojim nadređenima.

'Bio sam u dvojbi bih li se obratio svojim nadređenima
jer sam s Mafalanijem kontaktirao svojim mobitelom koji je registriran na ime i prezime. Međutim, nisam želi doći samoinicijativno, da ne ispadne kako se za nešto pravdam. Znao sam da će kolege tijekom obrade doći do mene, pa sam ih pričekao', naglasio je Šipušić i dodao da nad njim nikad nije vršena obrada, nego da je samo obavljen obavijesni razgovor.

Pred kraj svojeg svjedočenja pomoćnik načelnika krim policije u šestoj policijskoj postaji naveo je kako Mafalanija 'poznaje kao inteligentnog dečka za kojeg ne vjeruje da bi nešto uradio, a onda to kazao policajcu'.

Šef krvnih delikata u policiji Domagoj Anićnegirao je da je Mafalaniju poručio 'da si mi rekao što si rekao Šipušiću, sve bi bilo drugačije'.

Anić nije aktvno sudjelovao u istrazi oko ubojstva Pukanića i Franjića, ali je u sklopu rada na slučaju ubojstva Ivane Hodak pričao s Mafalanijem, kojega je i kao Šipušić osobno poznavao. Također je i potvrdio da je u periodu od svibnja do listopada 2008. godine bio u kontaktu s Pukanićem, koji ga je dan prije ubojstva pitao je li RenatoKovač iz Jajca, na što mu je odgovorio da nije iz BiH. Pukanić je protiv Kovača toga dana podignuo kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva koji se dogodio u proljeće 2008. u zagrebačkoj Ilici.

Kriminalist Boris Novaksudjelovao je na pretresu stana Amira Mafalanija i prilikom svjedočenja naveo je da nije imao saznanja da je trećeoptuženi ranije prijavio ubojstvo ili da je o istome neslužbeno pričao. Međutim, tijekom pretresa Mafaalani im je dao određene informacije koje postoje u službenim bilješkama, a koje su prema njegovim riječima, proslijeđene Ravnateljstvu MUP-a i USKOK-u.