HRVATSKI APSURDI

Privatizacijske žrtve idu na burzovni bubanj

18.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Podaci o malveracijama u privatizaciji hotela nalaze se na web stranicama Državnog ureda za reviziju, ali ni glavna državna revizorica Šima Krasić, ni glavni državni tužitelj Mladen Bajić, ni financijska policija, ni bilo tko drugi nije mjerodavnim sudovima prijavio počinitelje, a većina tih predmeta sada je u zastari

Iz bilance poslovanja za prošlu godinu Hotelskog poduzeća Makarska, u kojemu većinske udjele ima država preko Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka koja posjeduje 41,39 posto dionica i Hrvatskog fonda za privatizaciju koji posjeduje 29,73 posto, jasno je da je ta tvrtka u teškim problemima.

Hoteli i škverovi dijele sličnu sudbinu

To potvrđuje i zadnja sjednica Nadzornog odbora HP Makarska, kojoj je predsjedavao Damir Mendaš, a na kojoj je usvojeno izvješće o poslovanju za 2009. godinu. Izvješće je podnio direktor poduzeća Joško Lelas.

Lošem poslovanju makarske hotelske kuće kao i ostalim hotelskim poduzećima u Dalmaciji s većinskim državnim vlasništvom u prilog ne idu, slično kao ni državnim brodogradilištima, ni najnovije obveze Hrvatske prema EU.

Naime, na skupštini Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održanoj u Zagrebu 14. i 15. svibnja ove godine, dane su smjernice hrvatskoj vladi o novim uvjetima zaduživanja kod te banke.

Ivan Šuker

S ciljem ispunjavanja uvjeta novih kreditnih zaduživanja kod EBRD-a, potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker dobio je nalog da njegova radna skupina napravi prijedlog po kojem bi se tvrtke u većinskom državnom vlasništvu uvrstile na burzu s ciljem prodaje državnih udjela, da bi se Hrvatska mogla i dalje zaduživati za vraćanje dospjelih financijskih obveza.

S obzirom na financijsko stanje HP Makarska, uvrštenje državnih dionica na Zagrebačku burzu vlasniku, to jest državi, ne bi donio nikakav prihod. Većinsko vlasništvo moglo bi se prodati za simboličan iznos od jedne kune a kupci bi mogli biti razni mešetari koji su i ranije preuzimali hotelske komplekse u Dalmaciji ispod njihove realne cijene.

U Makarskoj vjeruju da će kupci biti ti koji su profitirali i u kuponskoj privatizaciji makarskih hotela, možda neki novi hrvatski koncern građevinaca koji su i ranije kupovali hotelske kuće kao što su hoteli Biokovo, Park, Osejeva, Miramare...

USKOK kupuje hotele Makarska

Možda će kapital doći iz Kine, ili će možda većinski vlasnik postati netko iz USKOK-a čiji su pripadnici provjeravali poslovanja HP Makarska, ironično komentiraju Makarani.

Kako nam je otkrio neke od detalja kriminalnih radnji u hrvatskoj privatizaciji jedan od sudionika, koji je želio ostati anoniman, na primjeru privatizacije hotela u Dalmaciji malverzacije su išle po sličnoj 'špranci'.

Direktor poduzeća u tzv. društvenom vlasništvu u dogovoru s direktorom neke od podružnice banaka dogovorio bi provedbu nepostojećeg revolving kredita ili kredita koji je nekada ranije ta tvrtka vratilo banci.

Kako poduzeća nisu mogla vraćati takav kredit jer su u to vrijeme bila u krizi, dug bi se pretvarao u vlasnički udjel banke.

Na taj su način banke postajale većinski vlasnici hotelsko-turističkih kuća, a onda bi direktori tih poduzeća od banaka, opet u dogovoru s direktorima poslovnica banaka, kupovali dionice poduzeća po fiktivnoj cijeni.

Takve malverzacije u privatizaciji pronašli su istražitelji Državnog ureda za reviziju. Podaci o tome nalaze se čak i na web stranicama Ureda, ali ni glavna državna revizorica Šima Krasić, ni glavni državni tužitelj Mladen Bajić, ni financijska policija, ni bilo tko drugi nije mjerodavnim sudovima prijavio počinitelje, a većina tih predmeta sada je u zastari.

Navodno je, kako nam tvrdi naš izvor, postojao politički konsenzus da se 'ne dira' u privatizaciju.