PROTIV JOSIPOVIĆA

Glavaš podnio tužbu zbog ukidanja činova

17.10.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Bivši saborski zastupnik Branimir Glavaš izvijestio je danas da je podnio tužbu Ustavnom sudu RH i Upravnom sudu RH protiv odluke hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da mu oduzme čin generala bojnika

'Tom odlukom su mi više nego očito povrijeđena prava i slobode čovjeka i građanina zaštićena Ustavom RH', ocijenio je u priopćenju Glavaš, koji je u pritvoru u Sarajevu.

Glava smatra da je Josipović tu odluku donio, kako je kazao, 'motiviran ideološkom i političkom isključivošću, zaslijepljenošću i mržnjom prema svemu što ga podsjeća na slavna Tuđmanova vremena stvaranja hrvatske države'.

Po njegovim riječima, time je Josipović prekršio Ustav RH, Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Zakon o obrani, Zakon o službi u Oružanim snagama, Pravilnik o postupku za dodjelu činova i promaknuća u vojnih osoba u činove te Kazneni zakon.

Tu odluku Glavač naziva klasičnim politikantskim diskriminatorskim činom, 'usmjerenim na neuspjeli pokušaj njegove moralne i političke diskriminacije'.

Predsjednik Josipović Glavašu je u rujnu oduzeo čin zbog presude Vrhovnog suda RH kojom mu je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečena kazna zatvora od osam godina, a oduzeo mu je i odlikovanja Republike Hrvatske.