ANTO NOBILO:

'Što Čobanković zna o spinu. Bolje da se drži kuhinje'

16.10.2010 u 16:07

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo danas nije želio komentirati tvrdnje ministra Petra Čobankovića da su optužbe Damira Polančeca o utjecaju vlasti na njegovu presudu "još jedan spin iz kuhinje odvjetnika Nobila", no ukazao je na nužnost odvajanja politike od pravosuđa.

"Što Čobanković zna o spinu. Bolje da se drži kuhinje", kazao je Nobilo ističući da je iz cijelog slučaja jedino jasno da se politika čim prije mora ukloniti iz hrvatskog pravosuđa.

"Čujem da je i premijerka Jadranka Kosor izjavila da smo prije presude Polančecu mogli tražiti izuzeće suca Ivana Turudića. To samo dokazuje da HDZ ovaj slučaj doživljava kao svoj pa ga njegovi čelnici neumjesno komentiraju", ustvrdio je Nobilo u izjavi za Hinu.

Iako nije želio komentirati Polančecovu pisanu izjavu, koja je prije presude ovjerena kod javnog bilježnika i sinoć poslana hrvatskim medijima, Nobilo tvrdi da svom branjeniku u potpunosti vjeruje.

"Pripremajući obranu Polančec i ja dogovorili smo se da se držimo samo istine, jer jedino na taj način možemo dobiti bitku protiv jakog protivnika kao što je vlast. Do sada se pokazalo da je govorio samo istinu i mislim da smo, što se toga tiče, na dobrom putu. Čini mi se da mu i javnost sve više vjeruje", kazao je Nobilo.

Nije želio odgovoriti vjeruje li da je sudac Turudić pri donošenju presude slijedio naputke iz politike. No, dodaje da njegovo izuzeće na početku suđenja nije tražio jer bi na taj način obrana samo "nepotrebno ispucala municiju".

"Pred nama su veliki postupci i od presudne je važnosti doći u situaciju da se politika makne od pravosuđa. To je moj jedini zahtjev", ponovio je Nobilo.

U pisanoj izjavi koju je nekoliko sati nakon napravomoćne presude na godinu i tri mjeseca zatvora poslao medijima Polančec tvrdi da ga je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks osobno tražio da na suđenju tereti Ivu Sanadera, jer mu je u suprotnom "presuda već donesena". Na Šeksa ga je, ističe Polančec, uputila premijerka Koros, rekavši mu da je Šeks dobar sa sucem Turudićem koji mu može pomoći. Sudac Turudić u medijima je odbacio tvrdnje da je presudu donio pod političkim pritiskom.