NEUSTAVNA KATEGORIJA

'Oprosnicama se Bajić stavlja u poziciju predsjednika'

16.10.2010 u 12:24

Bionic
Reading

Profesorica kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Zlata Đurđević navodi da su oprosnice, kakvu je USKOK navodno dao Ivanu Mravku, neustavna kategorija koju bi trebalo što prije ukinuti

Državni odvjetnici imaju ovlasti tužitelja, dobili su ovlasti istražnog suca, a s oprosnicama se stavljaju u poziciju predsjednika države koji jedini može dijeliti oprost', kazala je dr. Đurđević i istaknula da je osnovni problem što je ZKP vrlo neprecizan i tom neprecizonošću tužiteljima daje manevarski prostor za uzimanje jako velikih ovlasti ,piše Vecernji.hr.

U slučaju bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravka riječ je o tome da dobiva 'oprosnicu' za sve što je zgriješio poslujući s Fimi mediom, a zauzvrat je svjedočio protiv Mladena Barišića, HDZ-ova rizničara i šefa Carine koji je od državnih tvrtki preko svoje prijateljice Nevenke Jurak i njezine Fimi medie izvukao najmanje 40 milijuna kuna.

Kao kandidati za 'oprosnice' u aferi Fimi media u javnosti su se spominjali Darko Beuk, bivši šef Hrvatskih šuma, potom Josip Protega, bivši šef Hrvatske poštanske banke, a govora je bilo i o bivšem ministru policije Ivici Kirinu.

'Zakon je ovdje pomiješao institut svjedoka i osumnjičenika te ostavio niz otvorenih pitanja, nejasnoća i mogućnost zloporabe', upozorila je dr. Đurđević  te spomenula da se nigdje ne navodi nikakvo ograničenje oko toga za koja se kaznena djela može dati oprost, što znači da teoretski tužitelji nekome mogu oprostiti i ubojstvo ako će taj teretiti drugu osobu koju su izvrgnuli kaznenom progonu, piše Vecernji.hr.