SPAŠAVANJE ŽIVOTA

Europski dan darivanja organa na Bundeku

16.10.2010 u 10:22

Bionic
Reading

Europski dan darivanja organa, koji se obilježava na današnji dan, prigoda je da se ljude podsjeti na plemenitu gestu koje obitelji čine kada se u najtežim trenucima odlučuju darovati organe svojih najmilijih da bi nekome drugome spasili život.

Zahvaljujući dobroj organizaciji, povećanju broja darivatelja te članstvu u Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji za razmjenu organa, hrvatska transplantacijska medicine ove je godine doživjela svoj vrhunac zbog rekordnog povećanja broja realiziranih darivatelja organa od čak 62 posto.

Hrvatska je do 1. listopada dosegnula rekordnih 95 darivatelja organa, a broj transplantacija porastao je za skoro 39 posto. Transplantirano je 376 organa, među kojima su njih 264 primili hrvatski primatelji, dok je ostalih 112 organa otišlo u međunarodnu razmjenu putem Eurotransplanta.

Zabilježen je rekordan broj transplantacija srca (26) i jetre (76), a liste čekanja smanjene su za skoro 13 posto.

Inače, liste čekanja na organe u Europi duže su nego ikad jer na organ čeka 50.000 ljudi, pa svaki dan 12 osoba u Europi umre zbog nedostatka organa.

U povodu Europskog dana doniranja organa Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi organizira stručni simpozij o postignućima transplantacijskog programa u Hrvatskoj i strategiji povećanja broja donora, budući da je istraživanje pokazalo da 68 posto građana nema osobni stav o tom pitanju.

Središnja manifestacija održava se danas na Bundeku, gdje će se održava zabavno-sportski program, koji će završiti koncertom estradnih zvijezda pod nazivom "Svoje srce poklanjam vama“.

Slične manifestacije održat će se, kako je najavljeno, u Čakovcu, Puli, Splitu, Zadru i Vukovaru.

Obilježavanje Europskog dana završit će svetom misa zahvalnosti pokojnim darivateljima i njihovim obiteljima u 18 sati u zagrebačkoj katedrali.