OBVEZA IZ BRUXELLESA

Rijeka i Zagreb smanjuju CO2 za 20 posto

10.02.2009 u 19:50

Bionic
Reading

Zagreb i Rijeka uvršteni su u skupinu s više od 350 europskih gradova koji su se u utorak u Bruxellesu obvezali da će do 2020. smanjiti ispuštanje ugljičnog dioksida za 20 posto, za što će izdvojiti znatna novčana sredstva

BRUXELLES - "Provedba svih projekata u gradu Zagrebu stajat će stotinjak milijuna eura, ali to je malo u usporedbi s onim što bismo nerazumnim iskorištavanjem energije i nebrigom za budućnost mogli platiti svi. Moramo za sobom ostaviti grad budućnosti koji će funkcionirati i nakon nas", izjavio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je zajedno s riječkim kolegom Vojkom Obersnelom u Europskom parlamentu potpisao Konvenciju gradonačelnika o smanjenju stakleničkih plinova.

Bandić je ustvrdio da je Zagreb osuvremenjenjem sustava javnog prijevoza s novih 140 tramvaja i 234 autobusa, od kojih je četvrtina na plin, te uporabom zamjenskih izvora energije na tragu ciljeva u Konvenciji gradonačelnika.

Na pitanje hoće li za neke projekte tražiti novac iz europskih fondova, Bandić je odgovorio da je za poboljšanje javnog prijevoza Zagreb zajedno s Ljubljanom već dobio oko pet milijuna eura. Najavio je da će se hrvatski glavni grad kandidirati i za nove projekte.

Bandić je rekao da će lobirati za dobivanje europskih sredstava, pa se radi toga u utorak sastao s izaslanstvom španjolskoga grada Valencije, koji je "ogledan primjer za povlačenje novca iz fondova EU-a". Također je najavio da će zagrebačko izaslanstvo posjetiti taj grad i potpisati sporazum o suradnji.

Gradonačelnik Obersnel rekao je da će Rijeka ostvariti ciljeve iz Konvencije provedbom nekoliko projekata vrijednih dvadesetak milijuna eura. "Emisije ugljičnog dioksida smanjit ćemo uporabom plina u javnom gradskom prijevozu i prijelazom svih toplana na plin. Također ćemo povećati energetsku učinkovitost postavljenjem toplinskih razdjelnika na svaki radijator, što je prvi takav projekt u Hrvatskoj vrijedan oko 20 milijuna kuna. Isto tako kanimo povećati uporabu energije iz zamjenskih izvora izgradnjom sustava kogeneracije u toplanama, odnosnom energanama, od kojih je prva već gotova u kompleksu bazena na Kantridi, a druga se upravo počinje raditi u sveučilišnom kampusu", rekao je Obersnel.

Obersnel je rekao da su Rijeci iz europskih fondova već odobreni neki projekti, koji su uglavnom vezani za veću učinkovitost javne rasvjete. "Namjeravamo se kandidirati i za neke druge projekte. Dio financiramo iz vlastita proračuna, a dio u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša", rekao je Obersnel.

Konvencija gradonačelnika potpisana je u Europskom parlamentu na poticaj Europske komisije i Odbora regija. U više od 350 gradova koji su je potpisali živi više od 60 milijuna ljudi koji će zajedno nastojati ostvariti ciljeve EU-a u području zaštite okoliša i štedljivoj potrošnji energije.

"Većina energije proizvedene u Europi potroši se u gradovima i u njima će se morati voditi i dobiti bitka protiv klimatskih promjena. Stoga je potpisivanje te konvencije snažan znak nade, posebice u ovim teškim vremenima", rekao je povjerenik Europske komisije za energiju Andris Piebalgs.

Europska unija obvezala se da će do 2020. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20 posto te za jednako toliko povećati energetsku učinkovitost i udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji.