PRESUDA ZA BOROVO

Polančecu godina i tri mjeseca zatvora!

15.10.2010 u 12:12

Bionic
Reading

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec proglašen je krivim i zlouporabu položaja i ovlasti osuđen nepravomoćno na godinu i tri mjeseca zatvora za naručivanje nepotrebne studije od odvjetnika Petra Miletića koju je platio 500 tisuća kuna! Odvjetnik Petar Miletić dobio je godinu zatvora te dvije godine zabrane bavljenja odvjetništvom, a on i Polančec moraju popola vratiti pola milijuna kuna

U obrazloženju presude predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić istaknuo je da Vijeće nije povjerovalo Polančecu koji je svoj čin pokušao objasniti 'interesom RH'.

'Put u pakao ne može biti popločen dobrim namjerama', kazao je Turudić i dodao da optuženi svjesno i namjerno počinio kazneno djelo.

'Presuda je donesena na drugom mjestu'

'Presuda je očekivana i odavno je donesena na jednom drugom mjestu',kazao je Polančec, a njegov odvjetnik Anto Nobilo najavio je žalbu. Zamjenica ravnatelja USKOK-a TamaraLaptoš rekla je 'kako će razmisliti hoće li se žaliti na visinu presude,odnosno hoće li tražiti da ona bude viša'.

Razliku u kazni između Polančeca i Miletića, Turudić je obrazložio činjenicom da je bivši potpredsjednik Vlade bio na odgovornijoj funkciji, pa je njegova odgovornost veća.

Predsjednik sudskog vijeća također smatra da je glavni motiv za počinjenje djela Polančecu bilo dokazivanje pred bivšim šefom Ivom Sanaderom dok za Miletića drži da ga je motivirao isključivo novac što je vidljivo da iz toga da ga je uzimao od radnika do Vlade.

Ovaj slučaj je značajan, smatra Turudić, jer se mora vidjeti na jasan način kako se donose političke odluke u Hrvatskoj. Nedopustivo je da se dva visokopozicionirana političara sastanu i o svemu dogovore, a da se pravo tu svede na pitanje tehničke izvedbe.

'Ponašanje obojice okrivljenika bilo je neprimjereno, a s njim su naštetili i ugledu političara i odvjetnika u javnosti', zaključio je Turudić.

Prije nego li mu je Turudić pročitao presudu Polančec je iznosio obranu u kojoj je izmeu ostalog rekao 'da je Miletiću isplatio pola milijuna kuna, jer mu je inače trebalo, prema odvjetničkim tarifama, platiti 3,5 milijuna kuna'. Uz to je dodao 'da je studija bila samo pravna podloga za plaćanje odvjetničkog honorara'.

'Miletiću je taj honorar trebao biti isplaćen zbog troškova podizanja tužbi srpskih radnika Borova, koje su kasnije povučene. Miletić je u zamjenu još trebao smiriti prosvjede u Vukovaru', rekao je Polančec što je i sam Miletić opovrgnuo

Za problem u Borovu, prema Polančecu, bila je živo zainteresirana i međunarodna zajednica jer se radilo o diskriminaciji radnika Srba koji nisu mogli dobiti ono što su dobili Hrvati.

'Borovo samo nije imalo novca i prijetio im je stečaj ako bi se radnici naplatili preko suda, pa je Vlada morala riješiti problem i spasiti 1500 radnih mjesta. Zbog svega ja se ne osjećam krivim, zaključio je Polančec svoju obranu, ali mu to nije pomoglo da ne dobije godinu i tri mjeseca zatvora.