POMOĆ NA PUTU ZA EU

Nizozemska dala RH više od 5 milijuna eura

10.02.2009 u 17:45

Bionic
Reading

Tijekom prošle godine pokrenuto je 16 kratkoročnih i dugoročnih bilateralnih projekata suradnje kojima Nizozemska pomaže Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji, rečeno je na današnjoj prezentaciji nizozemske pomoći Hrvatskoj u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU)

ZAGREB - Projekti su pokrenuti u pravosuđu, policijskim poslovima, sigurnosti hrane, poljoprivredi, javnim financijama, carini i oporezivanju te zaštiti okoliša.

Od 2005. godine Nizozemska je Hrvatskoj putem Matra, PSO i G2G bilateralnih predpristupnih programa pomoći dodijelila ukupno više od 5 milijuna eura, rečeno je na predstavljanju.

Osnova programa MATRA je razmjena znanja i ekspertize nizozemskih i hrvatskih državnih institucija na području prilagodbe pravnoj stečevini EU-a dok je program G2G uglavnom namijenjen unapređenju ekonomske suradnje, ponajprije u području unutarnjeg tržišta Unije. Korisnici programa su državne institucije - ministarstva, agencije i ustanove, odgovorne za reformske procese na nacionalnoj razini te za prilagodbu zakonodavstva pravnoj stečevini EU-a.

Projekti su usmjereni na tehničku pomoć (investicije isključene) hrvatskim institucijama koja se provodi prijenosom znanja i iskustva nizozemskih državnih institucija, kombinaciju edukacije, stručnog uvida u strateške dokumente, treninge, savjetovanja, komparativne i strateške analize, radne posjete Nizozemskoj i druge oblike suradnje.

Današnja prezentacija bila je ujedno i otvaranje novog kruga natječaja za prijavu projekata za 2009 godinu. Koordinatori bilateralnih nizozemskih programa sa hrvatske strane su SAFU, a s nizozemske strane Agencija za medunarodnu poslovnu suradnju (EVD) u sklopu nizozemskog Ministarstva gospodarstva.