POSKUPLJENJA U VARAŽDINU

'Monopolisti ne žele jeftinije usluge'

14.10.2010 u 16:31

Bionic
Reading

Trgovačka društva u većinskom vlasništvu Grada Varaždina umjesto da obavljaju svoje osnovne komunalne djelatnosti, zbog kojih su i osnovana, i pružaju građanima što kvalitetniju uslugu po što povoljnijoj cijeni, ostvaruju značajnu dobit na račun cijena koje plaćaju građani!

Ustvrdili su to vijećnici varaždinskog Gradskog vijeća Alferd Obranić i Vlado Vlašić iz HNS-a, osvrćući se na rad varaždinskih gradskih poduzeća od kojih su neka najavila poskupljenje svojih usluga.

'Najčešće je riječ o monopolistima u pojedinim djelatnostima, čija bi osnovana svrha trebala biti da pružaju usluge građanima uz najjeftiniju moguću cijenu. Međutim, unatoč tome što neke posluju s dobitkom, ne razmišljaju o smanjenju cijene komunalnih usluga kako bi pomogle građanima, čiji standard pada iz mjeseca u mjesec, već naprotiv, najavljuju povećanja cijena svojih usluga', istaknuo je Vlašić

Umjesto da se srede prilike, kako je dodao, umanjuju se upravljačka prava u komunalnim društvima, čime se stvara situacija da Grad Varaždin u budućnosti neće moći donijeti nijednu odluku bez pristanka ostalih dioničara.

'Tako je Grad Varaždin, kao većinski vlasnik Parkova d.d. s 53 posto temeljnog kapitala, temeljem Zakona o trgovačkim društvima nekada mogao autonomno i samostalno donositi odluke na skupštinama tih društava, no promjenama statuta umanjena su upravljačka prava Grada, pa za ključne odluke više nije dovoljno većinsko vlasništvo.

Kakav je interes Grada Varaždina, kao većinskog vlasnika, u tome da umanji svoja upravljačka prava u korist ostalih dioničara, i to bez odluke Gradskog vijeća?', pita se Obranić, napominjući da su Parkovi dobili i druge krupne poklone, kao što su šuma Jelačićka te Park Ivana Pavla II, što smatra 'velikom svinjarijom'.

S tim u vezi ponovno je postavio pitanje gradonačelniku Ivanu Čehoku koje postavlja na svim sjednicama Gradskog vijeća unatrag godinu dana, dok istovremeno direktor Parkova, otkupljujući dionice od zaposlenika, postaje najveći mali dioničar u poduzeću.

'Kako je gradonačelnik kao predstavnik Grada na skupštini Parkova mogao pristati na izmjenu statuta društva bez prethodne odluke Gradskog vijeća, kao osnivača tog trgovačkog društva?

Takav se postupak gradonačelnika u normalnim okolnostima poslovanja trgovačkog društva ne može ničim opravdati, jer koji bi se to vlasnik dobrovoljno odrekao upravljačkih prava kakva mu pripadaju temeljem Zakona o trgovačkim društvima', upozorio je Obranić ponovivši kako se na nekoliko sjednica gradonačelnik na postavljena pitanja očitovao isključivo nesuvislim odgovorom, improvizacijama ili pokušajima diskvalifikacije postavljača pitanja.