KOSOR ODGOVORILA SANADERU

'Arbitražu sa Slovenijom pozdravio je i papa!'

14.10.2010 u 14:04

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon zahtjeva bivšeg premijera Ive Sanadera za aktivaciju zastupničkog mandata, na sjednici Vlade ministri i premijerka bili su uglavnom bez komentara. Premijerka Jadranka Kosor tek je pred kraj sjednice odgovorila na Sanaderovo svjedočenje u kojem je rekao da je otišao s vlasti jer nije mogao trgovati hrvatskim teritorijem

Bez imalo odugovlačenja, premijerka Jadranka Kosor je naizgled izvrsno raspoložena i sa smiješkom otvorila prvu točku dnevnog reda bez riječi o mogućem povratku njezinog prethodnika u Sabor.

Nakon izvješća o provedbi Programa gospodarskog oporavka Kosor je nešto ozbiljnijim i gotovo drhtavim glasom ipak odgovorila Sanaderu na njegove optužbe da je dogovor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom o arbitraži bila trgovina hrvatskim teritorijem:

'Vlada RH i slovenska vlada pokazale su odlučnost i znanje. Prošle godine dogovorili smo se kako ćemo riješiti spor graničnog pitanja i odvojiti to od pregovora s EU. Svi naši prijatelji i saveznici, članice EU su nas poduprli i svi oni koji žele dobro Hrvatskoj, pa i sveti otac papakoji je pozdravio način na koji mi rješavamo probleme', rekla je Kosor odgovarajući Sanaderu.

Na to očito neke moramo podsjetiti, jer neki ne žele i neće razumjeti ni danas da je to dobra odluka, i to je zaista samo njihov problem. U konačnici smo trasirali put kojim će se rješevati problemi koji 18 godina nisu bili rješavani. Pregovori su, podsjećam, bili beznadno zapečaćeni i nije se naziralo svjetlo na kraju tog tunela. Neki ne žele čuti i razumjeti i ne žele priznati da je to dobro i važno. Mi smo odredili da će procesni rokovi krenuti s ulaskom u EU i apsurdno je tumačiti da će jedni biti više ili manje skloni jednoj državi. Mi smo napravili dobar posao za Hrvatsku, a o bilo kakvom prodavanju bilo čega, a kamoli teritorija nema govora, pokazali smo kako se radom trasira europski put i na to sam ponosna!

Povod za odgovor na Sanaderovu optužbu bilo je davanje ovlasti ministru financija Ivanu Šukeru za nastavak pregovora sa Slovencima oko rješavanja problema štediša stare Ljubljanske banke koji već godinama opterećuju odnose Hrvatske i Slovenije.

'Ovim pismom se daje ovlaštenje Šukeru da pošalje pismo na tragu sastanka s Pahorom u Bohinju kada smo se dogovorili da će Šuker poslati Banci za međunarodno poravnanje pismo u kojem će iskazati spremnost Hrvatske za nastavak pregovora o pitanjima sukcesije. Tada smo u Bohinju Pahor i ja rekli da se dogovorom između dvije države ne ograničavaju prava pojedinaca. Ponavljam poznatu činjenicu da sam to stajalište iznijela i u Sloveniji i sada ga u pismu šaljemo. Ono je usuglašeno s guvernerom HNB-a Rohatinskim. I danas sam o tome razgovarala s Pahorom, to sa zadovoljstvom ističem. Dakle, sve iz našeg dogovora se ostvaruje i nastavljamo našim putem, kojim ćemo brzo završiti pregovore s EU', rekla je Kosor na sjednici, nakon čega se očekuje da će odgovarati na pitanja novinara.