U 12 DANA ALARM SE PALIO 12 PUTA

'Dropulić je kriva za zagađeni zrak u Brodu'

13.10.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Zbog zabrinjavajućih podataka o kakvoći zraka u Slavonskom Brodu gradonačelnik tog grada Mirko Duspara sazvao je danas izvanrednu konferenciju za novinare. Prozvao je mjerodavna ministarstva i institucije zadužene za zdravlje građana da ne poduzimaju ništa, iako je u tom gradu više od 20 puta u manje od mjesec i pol dana evidentirano prekoračenje koncentracije sumporovodika

Brođani za loš zrak koji udišu krive Rafineriju u Brodu na drugoj obali rijeke Save.

Na mjernoj stanici za kontrolu kakvoće zraka u Slavonskom Brodu u prvih 12 dana listopada čak je 12 puta evidentirano prekoračenje dozvoljene koncentracije sumporovodika, od osam pa do čak 29 mikrograma po prostornom metru, iako po standardima propisanim Uredbom o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku granične vrijednosti ne smiju biti prekoračene više od sedam puta u godini.

'Ovo je alarmantno stanje i hitno treba nešto poduzeti u zaštiti zdravlja građana Slavonskog Broda. Budući da je riječ o prekograničnom zagađenju, poslali smo dopis Vladi RH koja u takvim slučajevima mora reagirati, kao i ministarstva zadužena za međudržavnu suradnju. Upozorenje smo poslali i ministrici Marini Matulović-Dropulić, jer smatramo da su ona i njeno ministarstvo direktno odgovorni', rekao je Duspara.

Istaknuo je da se s jedne strane ne vodi računa o zdravlju građana Slavonskog Broda, dok se pak istodobno čini sve da se riješi lokacija za JANAF-ov terminal. Ne poduzmu li se konkretni koraci prije nego što Rafinerija počne prerađivati više naftnih derivata, Brođani će, upozorava Duspara, biti izloženi sve većem i opasnijem zagađenju zraka.

Prema izvješću iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, stanje je vrlo ozbiljno. U rujnu je evidentirano pet prekoračenja dozvoljenih koncentracija onečišćujućih tvari u zraku, dok ih je u prvih 12 dana listopada zabilježeno čak petnaest. Od ukupno 20 prekoračenja, u manje od mjesec i pol dana, 15 ih je bilo preko tolerantnih vrijednosti od 10 mikrograma sumporovodika po prostornom metru.

Gradonačelnika Slavonskog Broda također brine i to što mjerna stanica za mjerenje kakvoće zraka još uvijek ne mjeri koncentraciju benzena i spojeva opasnijih od sumporovodika, jer, kako kaže, usprkos obećanjima iz Ministarstva zaštite okoliša sporna stanica još uvijek nije nadograđena, iako su za to osigurana i sredstva.