MINISTAR O PROMJENAMA

'Školarine će se odrediti prema stvarnim troškovima'

13.10.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs komentirao je na dodjeli Top stipendija za top studente u Uredu predsjednika na Pantovčaku u srijedu prijedloge tri zakona kojima se unose brojne novine u sustav visokog školstva rekavši da su stavljeni u javnu raspravu i da očekuje mnogo komentara

'Sve pozitivne komentare ćemo uvrstiti, a nakon toga uputiti na Vladu kako bi ih ona usvojila i uputila Saboru. Zakoni idu u redovitu proceduru, nema nikakvoga presinga ni tajnosti', naglasio je Fuchs.

Ministar je objasnio da ukidanjem školarina i ograničavanjem naplate troškova studiranja u drugim oblicima na 60 posto prosječne hrvatske plaće fakulteti neće biti na gubitku te da će pritom sustav, prema njegovom mišljenju, bolje funkcionirati.

Naravno da će Vlada snositi najveći teret takvog sustava, kaže, jer je i dosada Vlada financirala najveći dio toga. Fuchs smatra da se pravi problem krije na drugom mjestu.

'Problem je sadašnji sustav u kojem je upitno da li se školarine po pojedinim studijskim programima i na fakultetima zaista mogu opravdati. Nije logično da fakulteti koji po definiciji imaju skuplji studij u materijalnim troškovima imaju niže participacije studija od onih koji imaju bitno niže troškove izvođenja studija', rekao je ministar Fuchs i dodao kako je očito da su se participacije određivale prema interesu studenata za određene fakultete, a ne prema stvarnim troškovima studija.

Što se tiče prijedloga novog sustava ocjenjivanja od A do FX, on kaže da je tu riječ o europskim preporukama koje ne moraju biti usvojene. 'Radna skupina koja je to dobro proanalizirala misli da je to dobar prijedlog. Međutim, ako je to problem i ako to hrvatska sveučilišta ne žele, ostavit ćemo sustav od jedan do pet. Ovako je puno bolje', smatra ministar znanosti i obrazovanja.