ŽELJKO JOVANOVIĆ

'Cijeli slučaj Maestro je velika predstava'

10.02.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije Željko Jovanović smatra da su nepravomoćne oslobađajuće presude za slučaj Mali Maestro pokazale kako je ta akcija bila samo jedna velika predstava vlasti bez stvarne volje za obračunom s korupcijom

'Mi u SDP-u kao ni ja osobno nemamo običaj komentirati presude koje nisu pravomoćne. Ali otkad je slučaj Maestro postao udarna vijest i naslovna tema u medijima pa do danas, ništa me ne može uvjeriti u to da sve što se dogodilo nije ništa drugo doli jedna velika predstava režirana kako bi se ublažile kritike koje su stizale iz Europske unije', rekao je Jovanović.

On smatra da nema nikakvih konkretnih rezultata i dokaza za to da se Hrvatska spremna boriti protiv korupcije kako to čine zemlje Europske unije i ostale koje se nalaze nisko na ljestvicama na kojima se mjeri indeks korumpiranosti.

'Borbe protiv korupcije nema bez građana. Građana koji su spremni prijaviti slučajeve korupcije i policije koja je na te prijave spremna brzo djelovati i procesuirati ih. Smatram da građani u Hrvatskoj ne vjeruju policiji i ne vjeruju da će se slučajevi koje prijave procesuirati. Tom nepovjerenju svakako pridonose i slučajevi premlaćivanja Josipa Galinca i Dušana Miljuša', smatra Jovanović.

Koliko je vladajućima stalo do obračuna s korupcijom, kroz akciju Maestro simbolično govori podatak da su na službenim vladinim stranicama dvije godine nakon uhićenja Matanović, Peša, Gotovac i dalje na svojim funkcijama. Kada je bijesni premijer smijenio ministricu pravosuđa Anu Lovrin i ministra policije Berislava Rončevića nakon atentata na Ivu Pukanića njihova imena su sa službenog weba uklonjena već iste večeri.