DAN VELIKIH OČEKIVANJA

Hoće li Sanader tužiti Šukera ili Kosor?

12.10.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Pucanj Gričkog topa označit će danas i početak svjedočenja odbjeglog premijera Ive Sanadera pred Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine u Saboru. Doduše, bez izravnog prijenosa i bez suvislog objašnjenja za takvu odluku

Javnost ipak ne bi trebala biti uskraćena za sve što izusti HDZ-ov izbrisani vođa. Osim, dakako, najzanimljivijeg dijela - ugovora o plinskom biznisu Vlade i MOL-a, jer s toga Vlada i dalje ne želi skinuti oznaku tajnosti.

Povjerenstvo je Sanaderu triput slalo pozivnicu i nakon što je jučer u Sabor stigla željno čekana povratnica iz pošte, kojom je potvrđeno da je primio poziv, on bi danas kao sedmi svjedok konačno trebao sjesti pred članove Povjerenstva i odgovarati na njihova pitanja o privatizaciji Ine.

Ključno je pritom zašto je došlo do promjena u glavnom ugovoru prilikom privatizacije Ine iz 2003, a tu su i nerazjašnjene okolnosti vezane uz plinski biznis.

Odgovore na to prethodno su pred Povjerenstvom sricali bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine, SDP-ovac Slavko Linić, bivši ministar gospodarstva u početku privatizacije Ine Ljubo Jurčić te bivši predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević, a oni su svjedočili o prodaji 25 posto plus jedne dionice Ine mađarskom MOL-u 2003. godine.

Svjedoci su bili i potpredsjednik Vlade i aktualni šef Nadzornog odbora Ine Ivan Šuker, bivši potpredsjednik Vlade i bivši šef NO-a Ine Damir Polančec te aktualni predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, koji su svjedočili o okolnostima preostalog dijela privatizacije od 2003. do 2009, odnosno izmjenama dioničarskog ugovora i izdvajanju plinskog poslovanja.

Najviše su odjeka imala kontradiktorna svjedočenja Polančeca i Šukera. Prvi je za odgovornost prozvao stranački vrh i uži kabinet Vlade, dok je Šuker tvrdio suprotno i pritom čak uspio izjaviti da baš i ne čita ono što potpisuje.
Šuker je tvrdio da je glavnu riječ u pregovorima o izmjeni dioničkog ugovora vodio tadašnji ministar Polančec: 'Pitajte Polančeca, on je vodio taj postupak!', nekoliko puta je Šuker izbjegao konkretno odgovoriti na pitanja članova Povjerenstva.

Doduše, Šuker je tada objašnjavao i pravilnik, prema kojemu ništa bez predsjednika Vlade, dakle, tada Ive Sanadera nije moglo i ne može doći na sjednicu Vlade, pa tako ni novi ugovor Vlade i MOL-a.Međutim, Šukeru, koji je samo nekoliko minuta prije tvrdio da nije sudjelovao u pregovorima oko izmjene ugovora s MOL-om te da je vidio ugovor nekoliko minuta prije glasanja na Vladi, brzo je uzvratio Polančec: 'Što se tiče spriječenosti Šukera, bio sam u Vladi i znam - u slučaju spriječenosti, primjerice, na Koordinaciju za gospodarstvo dolazio bi državni tajnik, a Šuker nije bio ni na jednoj Koordinaciji, pa ni na Povjerenstvu za izmjenu ugovora. Po nalogu premijera Ive Sanadera, pregovori su se nastavili, i ja sam to koordinirao, ali nisam bio jedini član Vlade koji je znao o čemu se radi. Ja sam izvješćivao Sanadera i više puta držao vrlo detaljne i jasne prezentacije na predsjedništvu HDZ-a, gdje su bili svi ministri i članovi Vlade. Dobivao sam vrlo jasan politički okvir za pregovore i nijednom nisam iskočio iz njega'.

Hoće li i na čiju stranu danas stati Sanader ili će izbaciti neko novo ime kao mogućeg svjedoka
, poput već od Polančeca prozivane Jadranke Kosor, samo je dio pitanja na koja javnost čeka odgovore od Sanadera kao posljednjeg svjedoka. U međuvremenu, Polančecov odvjetnik Anto Nobilo naznačio je da će Sanader krenuti smjerom njegovog klijenta.

Nakon Sanaderovog svjedočenja, ako ne bude dodatnih poziva za Kosor ili nekog drugog, Povjerenstvo bi trebalo raspravljati o izvješću koje je dužno uputiti Saboru do 23. listopada, kada i prema zakonu mora završiti svoj šestomjesečni rad.

>>> Svjedočenje bivšeg premijera Sanadera pred istražnim povjerenstvom pratite uživo na tportalu od podneva