SKANDALOZNA ODLUKA

Sabor ne da prijenos Sanaderova svjedočenja

11.10.2010 u 16:27

Bionic
Reading

Izravnog prijenosa svjedočenja Ive Sanadera pred saborskim Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine neće biti ni na HRT-u ni na saborskoj televiziji ni preko streama na nekom od internetskih portala, bez obzira na interes javnosti

'Iako je bilo zahtjeva, oni još nisu odobreni', rekla nam je voditeljica saborske Službe za odnose s javnošću, Ružica Šimunović. Na pitanje postoji li mogućnost da budu odobreni, jer i nas zanima prijenos, voditeljica Službe za odnose s javnošću odgovara negativno. 'Što se tiče zahtjeva, oni sigurno neće biti odobreni', kaže Šimunović i dodaje da bi to značilo promjenu dosadašnje prakse. Kako doznajemo, pravo na izravan prijenos Sanaderova svjedočenja tražili su Nova TV i HTV.

Ta praksa je neshvatljivo različita od prakse demokratski razvijenih zemalja poput SAD-a, gdje se svjedočenja pred kongresnim povjerenstvima izravno prenose jer je to u interesu javnosti. Takva senzibilnost kod nas ne postoji.

Inače, zbog dolaska bivšeg premijera pred Povjerenstvo, kaže Šimunović, neće mijenjati uobičajeni način rada u Saboru, bez obzira na velik interes medija. 'Upiti za praćenjem nam stalno pristižu, a točan broj novinara koji će pratiti svjedočenje nemoguće je reći', kazala je Ružica Šimunović.