Hrvatska 19 GODINA OD POVIJESNE SJEDNICE

Hrvatska slavi Dan neovisnosti!

Hrvatska se danas prisjeća sjednice Sabora 8. listopada 1991. kada su raskinute državnopravne veze Hrvatske s bivšom SFRJ

Sabor je tada utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je povijesna odluka donesena nakon što je samo dan ranije, 7. listopada, istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje ove odluke na snagu odgođeno je za tri mjeseca na zahtjev Europske zajednice, kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti pregovorima.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb povijesna sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Pogledajte kako je to izgledalo prije 19 godina:

Dan neovisnosti
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još