DROBNJAK OPTIMISTIČAN

U pregovorima ostalo samo 6 poglavlja

07.10.2010 u 19:45

Bionic
Reading

Hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom na dobrom su putu prema završetku i nakon što je odrađen najveći dio posla, Hrvatska sada stavlja naglasak na preostalih šest poglavlja na kojima ga još ima, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Drobnjak je u sjedištu Europske komisije razgovarao s povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom

'Bio je to radni sastanak na kojem smo obavili inventuru i prešli sva bitna pitanja. Sastanak je pokazao da su naši pregovori na dobrom putu prema završetku, da je najveći dio iza nas, sada naglasak stavljamo na preostala poglavlja koja treba odraditi, a tu se zapravo radi o šest preostalih poglavlja, dok je u ostalima posao praktički završen', rekao je Drobnjak

Hrvatska je do sada u pristupnim pregovorima otvorila sva poglavlja, njih 33, od kojih su 22 zatvorena. Ostalo je zatvoriti još 11 poglavlja, a u pet poglavlja posao je već dovršen i preostalo je još to formalno potvrditi.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se u dva poglavlja, Institucije (34) i Ostala pitanja (35) ne pregovora jer u njima nema pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo.

Na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 5. studenoga očekuje se da će jedno od ta dva poglavlja, Institucije, biti otvoreno i zatvoreno. U tom poglavlju se definiraju institucionalna pitanja, poput broj zastupnika u Europskom parlamentu.

Na istoj konferenciji trebala bi biti zatvorena i poglavlja Sloboda kretanja kapitala i Prometna politika. Do kraja godine trebala bi se zatvoriti barem još poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Okoliš.

Na upit dijele li u Europskoj uniji optimizam da će Hrvatska završiti pregovore u proljeće sljedeće godine, a pristupni ugovor potpisati do kraj mađarskog predsjedništva, Drobnjak je odgovorio potvrdno, dodajući da to zasad nitko ne želi službeno potvrditi.

'Naši su kolege optimistični u vezi s tim, ali naravno nitko to ne želi službeno potvrditi iz jednostavnog razloga što je u nekoliko mjeseci koji su pred nama, a s obzirom na količinu dokumenata, teško predvidjeti hoće li se sve stići na vrijeme upravo zbog kompleksnosti dokumentacije', rekao je glavni hrvatski pregovarač.

Drobnjak je rekao da na sastanku nije bilo riječi o posljednjim aktivnostima u borbi protiv korupcije. 'U poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, nije bilo riječi o konkretnim pitanjima, nego načelno o mjerilima koja moramo ispuniti', rekao je.