DOZVOLA POD UPITNIKOM

Požar i plin prijete publici u Areni Zagreb

10.02.2009 u 10:11

Bionic
Reading

Institut građevinarstva Hrvatske, koji je obavljao nadzor krova Arene Zagreb, raskinuo je ugovor s INGRA-om jer je ta tvrtka njihove inženjere tražila potpis na potvrdu da je krov Arene ispravan iako nedostaci na krovu nisu bili uklonjeni.

Time bi pokrili kredit u banci koji im na naplatu stiže početkom ožujka. Stoga su za dobivanje potrebnog zaključka o ispravnosti krova kao novog nadzornog inženjera angažirali projektanta Arene, tvrtku UPI2M. Formalno, Ingra u ovom slučaju nije prekršila zakon jer Zakonu o gradnji jasno navodi da “nadzorni inženjer ne može biti zaposlenik pravne osobe koja je izvođač građevine, odnosno radova nad kojima treba provoditi stručni nadzor”, ali ne zabranjuje da nadzor obavlja projektant.

Učinili su to, tvrdi izvor Jutarnjeg lista u IGH, kako bi ubrzali dobivanje trajne uporabne dozvole koja im je potrebna da bi im Grad Zagreb isplatio 7,2 milijuna eura depozita i četvrtinu tog iznosa za kvartalni najam Arene.Tako je posao nadzora dobila tvrtka koju je INGRA već isplatila za projektiranje dvorane. U IGH pak tvrde da se nadzor nije mogao obaviti tako brzo, da je za njega potrebno i nekoliko mjeseci i da se za koji mjesec može očekivati nova privremena uporabna dozvola.

Osim što je zbog manjka novca INGRA “ubrzala” nadzor krova Arene, Franjo Turčić iz IGH, donedavno glavni nadzorni inženjer za krov Arene, smatra i da izdavanje trajne uporabne dozvole prije nego što se uklone svi nedostaci može biti pogubno za objekt.

- Nakon što završi upravni postupak, nadzor se više ne može obavljati. Arena će time postati opasan objekt za sve posjetitelje jer čelične konstrukcije na krovu velike i male dvorane nisu sigurne - kaže Turčić.

Osim što nisu popravljeni nedostaci na krovu Arene, pročelnik Gradskog ureda za izgradnju grada Davor Jelavić tvrdi i da je prije izdavanja trajne uporabne dozvole potrebno dobiti i zaključke inženjera koji su obavljali nadzor na sustavu za dojavu požara i detekciju ugljikova monoksida.

Iako u Gradu još nemaju rješenja koja potvrđuju da je Arena bila sigurna od požara i ugljikova monoksida tijekom Svjetskog prvenstva u rukometu, u INGRA-i tvrde da su ti problemi riješeni prije izdavanja privremene uporabne dozvole.

Kako tvrdi glasnogovrnik INGRA-e svi su nedostaci uklonjeni te se potvrde o tome samo trebaju predati Gradu. To bi trebalo biti dovoljno za izdavanje trajne dozvole do kraja ovog tjedna.

No Turčić iz IGH kaže da je riječ o očajničkom pokušaju INGRA-e kojoj hitno treba novac. Kako kaže, nemoguće je da je tvrtka UPI2M tako brzo obavila nadzor krova.

- Nije u redu što Grad Zagreb ucjenjuje INGRA-u trajnom uporabnom dozvolom. Novac im treba i trebali su ga uplatiti nakon izdavanja privremene uporabne dozvole. Stoga i ne čudi što će INGRA učiniti sve da dobije sve zaključke - kaže Turčić.