BIVŠA PREMIJERKA SFRJ

Umrla Milka Planinc

07.10.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Milka Planinc, jugoslavenska željezna lady i jedina ženska premijerka neke komunističke zemlje, preminula je u četvrtak u Zagrebu u 87. godini života

Milka Planinc s Titom i Jovankom

Milka Planinc deset je godina, od 1972. do 1982., bila Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je u Partizanima, a njezina je biografija klasičan primjer penjanja po komunističkoj hijerahiskoj ljestvici.

Rođena je 21. studenoga 1924. u Žitniću kod Drniša. Od 1947.živi u Zagrebu, a od 1949. slijedi njezin uspon u političkom životu SR Hrvatske i SFRJ. Slamanjem Hrvatskog proljeća, Milka Planinc dolazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske, piše hrt.hr.

Na toj je poziciji izravno odlučila o uhićenju 'proljećara': Franje Tuđmana, Marka Veselice, Dražena Budiše, Šime Đodana, Vlade Gotovca, idr. Bila je i žrtvom unutarpartijske zavjere koju je predvodio Josip Vrhovec, no na njenu je stranu stao Josip Broz Tito.

Bila je predsjednica Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije od 16. svibnja 1982. do 15. svibnja 1986., a za njenog mandata je donesen Dugoročni program ekonomske stabilizacije.