SUTKINJI JURIČIĆ IZREČENA MJERA UKORA

'Ovo je upozorenje svim sucima željnima istine'

07.10.2010 u 14:34

Bionic
Reading

Državno sudbeno vijeće (DSV) ukorom je kaznilo sutkinju Upravnog suda Mirjanu Juričić koja je osporavala imenovanje ustavne sutkinje Slavice Banić i pritom, po mišljenju DSV-a, medijskim istupima naštetila ugledu suda i sudačke časti

U obrazloženju izricanja mjere predsjednik DSV-a Ivan Turudić kazao je da je Vijeće izreklo najblažu kaznu koja se mogla izreći uz dodatak da je sutkinja ukorena isključivo zbog javnih istupa koji 'nisu dostojni nijednog suca'.

'S indignacijom odbijam da se protiv vas vodio politički montirani postupak', kazao je Turudić dodajući da je pozivanje na političke progone u Hrvatskoj danas vrlo moderno.

Sutkinji je predbacio i da nije bilo potrebe za 'melodramatičnim završnim govorom' pred DSV-om u kojem je navela da je cijeli život radila časno i pošteno, ali da je bila degradirana i onemogućavana u radu nakon što je pred Upravnim sudom pokušala osporiti izbor sutkinje Ustavnog suda.

'Ovo je upozorenje svim sucima koji žele raditi i govoriti istinu', kazala je sutkinja nakon što joj je izrečena stegovna mjera izrazivši još jednom uvjerenje da je kažnjena zbog politike i verbalnog delikta.

Od početnih petnaest točaka, za koliko se prvotno teretilo Juričić, i prijedloga da je se kazni sa oduzimanjem trećine plaće narednih šest mjeseci, što automatski za posljedicu ima i nemogućnost napredovanja naredne tri godine, popis inkriminacija na kraju se sveo na četiri istupa u medijima i stegovnu mjeru ukora koja za sobom povlači i nemogućnost napredovanja neredne dvije godine.

Iako je ponovila svoju obranu iz prosinca 2009. kada je rekla da iza svega izrečenog u medijima stoji njezin odvjetnik Veljko Miljević, danas je on imao dodatak u kojem je dio krivnje prebačen na novinare jer su za njezine izjave trebali tražiti autorizaciju(?!). Usto ustvrdio je da je njegova klijentica jednu od izjava dala u bolničkom krevetu nakon što je imala tešku operaciju glave.

Na to je Turudić Miljevića upitao želi li time implicirati da njegova branjenica u tom trenutku nije bila psihički ubrojiva, a Miljević je to negirao.

Nakon izrečene mjere, Miljević je ipak bio zadovoljan.

'Iako nisam zadovoljan odlukom, zadovoljan sam trendom jer je od početka postupka popis inkriminacija s petnaest pao na samo četiri', istaknuo je Miljević i dodao da će se na izrečenu mjeru žaliti.

Tako će cijeli slučaj ponovno završiti pred Ustavnim sudom, od kojega je sve i počelo.