VLADA TVRDI

Referendumsko pitanje više ne vrijedi

06.10.2010 u 17:33

Bionic
Reading

Vlada se na zahtjev Sabora očitovala o tome jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i Ustavnom sudu indirektno poručila da nema ni smisla raspisivati referendum, a do tog je zaključka došla na zatvorenom dijelu sjednice

'Referendumsko pitanje: 'Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i o otkazivanju kolektivnih ugovora?' odnosi se na članak 4. Prijedloga Zakona o izmjenama Zakona o radu, s Konačnim prijedlogom Zakona koji je Vlada Hrvatskom saboru uputila 28. svibnja ove godine', stoji u Vladinom priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice.

Potom se upozorava da je 'navedeni Prijedlog Vlada 3. rujna 2010. godine povukla iz parlamentarne procedure. S obzirom na ovu činjenicu, prestao je postojati bitan formalno-pravni razlog za raspisivanje referenduma jer se referendumsko pitanje mora odnositi na određeni zakonski prijedlog i biračima mora biti jasno kako će glasovati o postavljenom pitanju'.

'Referendumsko pitanje mora biti jasno određeno i ne može se postavljati hipotetično i apstraktno, već mora biti vezano uz konkretni akt, a što je bilo razvidno iz Zahtjeva za raspisivanje referenduma. U slučaju da se raspiše referendum i postavi spomenuto pitanje, rezultat tako provedenog referenduma bio bi bespredmetan jer se odnosi na Prijedlog zakona koji je povučen iz parlamentarne procedure', upozorava Vlada.

Stoga se na kraju zaključuje da 'Vlada smatra da Ustavni sud prilikom ocjene podnesenog Zahtjeva treba voditi računa o svim primjedbama koje su naprijed navedene'.

ŽENE U MIROVINU SA 65 IPAK OD 2030.

Na otvorenom dijelu sjednice Vlada se opet bavila najomiljenijom zabavom izmjenama zakona, a na ovaj su put na redu bili zakoni o mirovinskom osiguranju, o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti te o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, a sve u cilju gospodarskog programa.

Prijelazno razdoblje za izjednačavanje dobi žena i muškaraca za starosnu mirovinu bit će ipak 20 godina
, pa će žene u starosnu mirovinu s navršenih 65 godina od 2030. godine

Predviđeno je to izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju na tragu prijedloga socijalnih partnera i udruga umirovljenika koje je Vlada s današnje sjednice uputila Saboru u drugo čitanje.

Kako je već ranije najavljivala, premijerka Jadranka Kosor je objasnila da se izmjenama uređuje i umanjenje mirovine za one koji odlaze u prijevremenu mirovinu, pri čemu će se u obzir uzimati i mirovinski staž.

Vlada je Saboru poslala i izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Ministar gospodarstva Đuro Popijač objasnio je da je u odnosu na prvo čitanje novost propisivanje najnižeg iznosa naknade za nezaposlene, koji bi iznosio 50 posto od visine minimalne plaće, umanjeno za doprinose za obvezna osiguranja pa bi najniža naknada u ovom trenutku iznosila 1.125 kuna.

Izmjene reguliraju i postotak novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti - 70 posto prosjeka plaće u tromjesečnom razdoblju u prvih 90 dana te 35 posto za preostalo vrijeme.

Mijenjaju se i uvjeti za ostvarivanje prava na trajnu naknadu za dugotrajnu nezaposlenost. Dosad je uvjet za ostvarivanje naknade bio 35 godina staža, a sad se predlaže 32, uz uvjet da toj osobi do starosne mirovine nedostaje pet godina. Tako bi pravo na trajnu naknadu prestalo stjecanjem uvjeta za starosnu mirovinu, a ne, kao dosad, za prijevremenu mirovinu.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja kojima se predlaže produženje njegove primjene za još dvije godine, odnosno do kraja 2012.

Uredbom je Vlada riješila i pitanje javnih intervencija i potpora privatnom skladištenju mlijeka i mliječnih proizvoda, a njome se uređuje intervencijski otkup viškova maslaca i obranog mlijeka u prahu ili potpora privatnim skladištima maslaca.