VRIJEDNOST 45 MILIJUNA KUNA

U Varaždinu uskoro prva podzemna garaža

05.10.2010 u 14:54

Bionic
Reading

Za 45 milijuna kuna koje će uložiti tvrtka Crtorad, Varaždin će dobiti prvu podzemnu garažu. Parking po zemljom izgradit će se u roku od 16 mjeseci na Kapucinskom trgu. Izvođač radova Zagorje Tehnobeton napravit će dvije etaže tlocrtne površine od po 6.400 četvorna metra s oko 450 parkirnih mjesta

'Dugo samo čekali početak radova na prvoj pravoj podzemnoj garaži u Varaždinu. To je kruna našeg poslovanja koje se do sada uglavnom odnosilo na naplatu parkiranja u tri grada i četiri općine u kojima imamo koncesiju, kao i na izradu prometnih znakova. Za nas je uistinu iznimno priznanje to što smo u Varaždinu dobili koncesiju za naplatu parkiranja na rok od 30 godina te vođenje javne garaže koje nakon tog vremena prelazi u gradsko vlasništvo', istaknuo je Tomislav Ježovita, direktor varaždinskog Crtorada, dodajući kako je jedan takav objekt Varaždinu uistinu potreban s obzirom na gustoću prometa u središnjem gradskom dijelu.

Naglašavajući da je javna podzemna garaža jedan od četiriju velikih projekata koji dokazuje da grad Varaždin ima snage za ulaganje i u ova recesijska vremena, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrnuo se i na kritike zašto gradska uprava nije ustrojila vlastitim poduzeće za naplatu parkiranja, odnosno u vlastitom aranžmanu krenula u gradnju javne garaže.

'U ovom trenutku nemoguće bi bilo da Grad Varaždin ide u gradnju garaže s vlastitom tvrtkom, jer ne bismo mogli dobiti odobrenje za zaduživanje. Ministarstvo financija više ne odobrava zaduživanje lokalne samouprave, pa bismo bili u pat-poziciji: imali bismo projekt, ali ne bismo mogli graditi. Stoga je ovo jedan sretan model, jer smo sa 30-godišnjom koncesijom za naplatu parkiranja u gradu Varaždinu Crtorad obvezali da izgradi podzemnu garažu, koja će onda postati javni objekt', istaknuo je Čehok, napominjući da iskustva drugih gradova koji su sami izgradili podzemne garaže govore da su pogriješili.