PREMIJERKA 'POKOPALA' ANALOGNI SIGNAL

'E da smo i u drugim stvarima ovako brzi'

05.10.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor u 12.35 službeno je ugasila emitiranje analognog televizijskog signala i uvela Hrvatsku u digitalno doba, no vještim manevrom izbjegla je pitanja mnogobrojnih novinara

Premijerka je istaknula da smo se tim činom svrstali među 14 europskih zemalja koje su u potpunosti prešle na digitalni signal. 'E da smo u drugim stvarima tako brzi i da ih obavimo prije roka', rekla je premijerka, pomalo sentimentalno se opraštajući od 'stare' televizije. Naime, Europska unija nam je dala rok za to do 2012. godine.

Prelazak na digitalno doba dogodio se na istom mjestu s kojeg je prije 54 godine emitirana prva analogna slika, u Jurišićevoj 4. 'Vrijednost ovog projekta nije digitalizacija sama po sebi. Najveća vrijednost jest stvaranje uvjeta za povećanje kvalitete i broja programskih sadržaja', rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, Igor Lučić.

Na ispraćaju analognog signala bili su i Dubravko Merlić, Željka Fattorini, Oliver Mlakar, Mirjana Rakić, Josip Popovac, v.d. ravnatelja HRT-a, te Ivan Lovreček, glavni urednik RTL televizije.

Podsjetimo, analogni signal počeo se gasiti krajem siječnja ove godine, i to u Istri i na Kvarneru. Grad Zagreb, Zagrebačka županija, dio Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorska i dio Karlovačke županije posljednji su došli na red. Gašenjem analognog signala u tim županijama danas je i službeno počela era digitalne televizije.