JOVANOVIĆ JURIŠA

'Sanader je manipulator, kukavica i dezerter'

05.10.2010 u 12:53

Bionic
Reading

HDZ-ovo neznanje, neodgovornost i neodlučnost vode Hrvatsku u agoniju koja će završiti valom stečajeva, poručuju Željko Jovanović, Slavko Linić, Luka Denona i Romana Jerković iz Rijeke

'Socijalno, ekonomsko i političko stanje u Hrvatskoj je tjeskobno, a Hrvatska je zemlja slomljenog duha. HDZ-ova je vlast jednog odbjeglog premijera koji se sakrio pred odgovornošću i vlast njegovih političkih sjena koje se ne znaju nositi s odgovornošću', drži Željko Jovanović i dodaje da 'dokazi jednostavno svakodnevno izviru iz duboke vode istine koju je uzburkao Damir Polančec, a Kosor izgubljena luta od Zagreba do Amerike i nazad'.

Ma kakva ostavka?!

'Naravno da neću dati ostavku, jer je pod mojim predsjedavanjem Nacionalno vijeće postalo respektabilno tijelo koje uvažavaju svi kojima je borba protiv korupcije istinski prioritet. Tragikomično je da moju ostavku traži smijenjena ministrica pravosuđa koja je između ostalog potpisala i skandaloznu i nezakonitu odluku o Sanderovu stanu u Kozarčevoj vili, a koju je prošli tjedan poništio Upravni sud. To je najbolji dokaz njene vjerodostojnosti, sposobnosti i odgovornosti. O dezerterčini iz Dubrovnika koji nije proveo nijednu minutu na dubrovačkom ratištu ne želim trošiti ni svoje ni vaše dragocjeno vrijeme', rekao je  Jovanović.

Prema njegovim riječima, Hrvatska kriza nije samo ekonomska, niti je uvezena, već je rezultat dugotrajnog lutanja u politici razvitka, vječite destimulacije rada i stvaralaštva, velikih poreznih opterećenja koja previše izvlače iz gospodarstva, a premalo vraćaju društvu i zajednici.

'Hrvatska kriza je i gospodarska i politička i društvena, ali sve je krenulo iz politike. Ljudi su izgubili povjerenje u političke i javne institucije, u politiku i u stranke. A bez toga država nije država, a društvo postaje gomila u kojoj svatko brine samo za sebe', naglasio je Jovanović i poručio da je takvo društvo i u stranci na vlasti i u klijentelističkim koalicijskim statistima koji su okrenuli leđa svom članstvu te da takvo društvo SDP-ovci ne žele.

Smatra da Sanderov povratak znači i novi teatar apsurda u kojem se po zagorskim sokacima tajno sastaju frakcije HDZ-ova predsjedništva i tako krizu u stranci prenose na krizu upravljanja državom.

'Narcisoidnost i samoljublje Jadranke Kosor i Ive Sanadera postali su preveliki uteg za hrvatsku državu, a razlike između njihove političke odgovornosti za tjeskobno stanje hrvatske države nema', rekao je Jovanović.

Objašnjava to dokazom da je Jadranka Kosor u najnovijem revidiranom akcijskom planu borbe protiv korupcije u potpunosti izbrisala poglavlje zaštite zviždača.

'To je jasna poruka svima: ne prijavljujte korupciju, jer ćete završiti s batinom po glavi, s otkazom u ruci, jednostavno i kratko, bit ćete izbrisani', dodao je.

Od svjedočenja Ive Sandera Jovanović ne očekuje ništa, jer je on već pokazao da je, kad je riječ o ljudskim vrijednostima, 'manipulator, kukavica i dezerter'.

'Takav čovjek će sve učiniti da sačuva sebe, pa je teško očekivati da će govoriti istinu i samo istinu. Bit će to selektivna istina, mada bi najpoštenije bilo da nam napokon objasni tko je dosad govorio istinu, Polančec ili Ivan Šuker. Budimo realni, svi već znamo istinu, vrh HDZ-a je u političkom smislu odgovornosti kriminalna organizacija u kojoj svoje mjesto imaju svi sa znamenite Polančecove slike.'

'HDZ-ova politika je politika u kojoj lopovi viču 'drž'te lopova'. Lažne kaznene prijave policije protiv SDP-ovih dužnosnika sumrak su demokracije i pravne države, a vraćanje u poslove Račanove koalicijske vlade nakon što je HDZ već sedam godina na vlasti dokaz je i očaja i izgubljenog kompasa. Prema informacijama koje sam dobio od vrlo povjerljivih izvora, Kosor je oformila poseban tim čiji je zadatak umiti korumpirano lice HDZ-a lažnim optužbama dužnosnika SDP-a. Zar je to nulta tolerancija na korupciju?', upitao je Jovanović i zaključio da je to nulta tolerancija na istinu.