GLAVNI UREDNIK ODGOVARA

'Čičak poziva na linč redakcije Novosti!'

05.10.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Hrvatski helsinški odbor (HHO) prosvjedovao je zbog naslovnice najnovijeg broja tjednika 'Novosti', kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, na kojoj je fotografija dvaju hrvatskih 'Migova' i naslovom 'Obadva, obadva su pala!'. Glavni urednik 'Novosti' Rade Dragojević kaže da je ispitivao granice medijske slobode, a HHO optužuje da ljude poziva na linč

U pismu upućenom Vladi i Saboru HHO podsjeća kako je to usklik hrvatskog vojnika iz rujna 1991. godine kod Šibenika kada su oborena dva aviona jugoslavenske vojske.

Ističe da su 'Novosti', dok je većina hrvatskih građana bila šokirana padom dvaju MIG-ova nad Slunjom, to zabilježile na krajnje dubiozan način.

Poštujući slobodu izražavanja, pravo grafičkog i slikovnog uređivanja novina pa i lista 'Novosti', HHO prosvjeduje zbog činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna tj. naših džepova.

Predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak smatra kako hrvatske vlasti moraju biti svjesne implikacija takvih poruka, upravo zato što je državno financiranje tog lista posljedica koalicijskog sporazuma sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS).

Uz to podsjeća da je, kada je jedan danski list objavio niz spornih karikatura na račun proroka Muhameda cijeli svijet ustao protiv vrijeđanja muslimanskih svetinja.

'No, u Hrvatskoj je, izgleda, moguće vrijeđati neosporne vrijednosti većine hrvatskih građana-poreznih obveznika, uz potporu hrvatske Vlade i Sabora', navodi HHO napominjući i da je tjednik 'Novosti' u broju iz kolovoza ove godine, u vrijeme obilježavanja Dana zahvalnosti, na naslovnici objavio crtež hrvatskog vojnika koji vampirski pije krv ženskoj osobi uz naslov 'Olujom do mira'.

Glavni urednik 'Novosti' Rade Dragojević kaže da mu nije bila namjera nikoga vrijeđati već da su željeli 'testirati granicu slobode medija'.

'Od prvog trenutka kada smo došli do ideje za naslovnicu bio sam svjestan da će ona izazvati kontroverze. Željeli smo isprovocirati reakciju i u tome smo uspjeli. Svjestan sam i da ona može povrijediti osjećaje dijela građana Hrvatske.

Naša namjera nije bila da povrijedimo bilo koga, naprosto smo željeli vidjeti do kud mogu ići granice medijske slobode. Svjesno sam preuzeo svu odgovornost i nemam se namjeru za bilo što ispričati. Naslovnica bi bila neukusna da je netko poginuo, ali nije', istaknuo je Dragojević.

Povlačenje usporedbe naslovnice 'Novosti' s naslovnicama danskih novina koje su objavile karikaturu proroka Muhameda, Dragojević, doživljava kao Čičkov poziv na linč na njega i na redakciju 'Novosti'.

'Povlačenje paralele s danskim slučajem uopće ne stoji. Čičak s tom usporedbom zapravo poziva na linč redakcije 'Novosti'. Ako se meni i bilo kome iz redakcije nešto dogodi Čička ću smatrati osobno odgovornim jer takve usporedbe su neumjerene i opasne', zaključio je Dragojević.