JOSIPOVIĆ U RIJECI

'Očekujem da Sanader svjedoči i kaže istinu'

04.10.2010 u 16:46

Bionic
Reading

'Nemam nikakva saznanja, ali želim da se, kao i svaka afera, riješi brzo ili efikasno, odnosno da se provede istraga i da se javnost o tome obavijesti kako je primjereno u demokratskim društvima', komentirao je predsjednik Ivo Josipović aferu Daimler danas u Rijeci, gdje je obilježio početak nove akademske godine

Što se tiče premijerkine jučerašnje tvrdnje da su pronađeni ugovori iz vremena Račanove vlade teški 28 milijuna kuna, Josipović je istaknuo da se prema svim sumnjivim poslovima treba ponašati na isti način te da politika nije ta koja treba presuditi.

'Ako postoji neki sumnjivi ugovor, treba ga se proslijediti državnom odvjetništvu i to je jedini mogući put', rekao je.

Na pitanje što očekuje od Sanaderovog svjedočenja pred Saborskim istražnim povjerenstvom za Inu, predsjednik je rekao da nema nikakva očekivanja u sadržajnom smislu.

'Očekujem samo da svjedoči i da govori istinu', izjavio je Josipović.

Prokomentirao i rezultate izbora u BiH.

'Vidio sam brojke od sinoć i one pokazuju da je najveći dobitnik izbora SDP. To pokazuje očitu promjenu raspoloženja u BiH i da nije točna tvrdnja da za SDP-ove kandidate ne glasaju Hrvati. Čestitam svima koji su pobijedili na izborima. Drago mi je da je završen taj izborni proces u demokratskom ozračju. BiH čeka puno posla i želim im da u demokratskoj proceduri donesu najbolje odluke za sva tri naroda. Očekujem i da odnosi Hrvatske i BiH budu još bolji i da naredni period bude period suradnje i prijateljstva', rekao je predsjednik RH.

Komentirajući slučaj kumica sa zagrebačke tržnice koje su ga danas prozvale, Josipović je rekao da ne zna zašto budući da on s tim nema ništa jer propise i zakon nije donio, čak niti potpisao.

'Preobrazbe koje moramo napraviti u našem sustavu treba napraviti na način koji te ljude neće 'pridaviti', već im omogućiti da tu tranziciju naprave postupno i da svoje poslovanje prilagode kriterijima Europske unije', dodao je predsjednik.

Ivo Josipović dan je započeo u Rijeci gdje su ga primili bivši stranački kolege, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dogradonačelnik Željko Jovanović i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Gradonačelnik se predsjedniku pohvalio pripremama jazz odjela na Muzičkoj akademiji u Rijeci i skorim otvorenjem prve faze sveučilišnog kampusa na Trsatu, ali i izrazio zabrinutost oko druge faze (smještaj), koja ostaje otvoreno pitanje. Rekao je da je ideja bila da se s Mediteranskim igrama 2017. definira rok završetka smještaja u kampusu, no i da Vlada nije podržala riječku kandidaturu.

'Možemo preživjeti bez kandidature za Mediteranske igre, ali projekt kampusa se mora do kraja izrealizirati', rekao je Obersnel.

'Vjerujem da Hrvatska može i hoće', odgovorio je Josipovićnaglasivši da je takav objekt iznimno važan za Hrvatsku te da Sveučilište u Rijeci spada u sam vrh u državi.

Župan Komadina upozorio je na devastirane objekte u sklopu riječkog Kliničkog bolničkog centra, dok se Jovanović zahvalio predsjedniku na velikoj podršci koju mu daje u borbi protiv korupcije.

Predsjednik Josipović sastao se s predstavnicima Udruge obitelji poginulih hrvatskih branitelja te im obećao skoro otvorenje spomen-sobe. U Rektoratu Sveučilišta održao je radni sastanak s predstavnicima Sveučilišta, a potom je studentima na Pravnom fakultetu održao predavanje.