SIR I VRHNJE

Bandić i Holding su potjerali kumice s placa

04.10.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Birokracija, troma administracija, sporo sudstvo, nedostatak razumijevanja Ministarstva zdravstva te ponajprije obračun na relaciji gradonačelnik Milan Bandić - Uprava Zagrebačkog holdinga, glavni su i jedini krivci zašto kumice, jedan od zaštitnih znakova grada, više ne mogu prodavati sir i vrhnje na placevima

Kako doznajemo od izvora bliskih Tržnicama, oni su svoj plan investicija za 2010. godinu upravi ZG holdinga dostavili prije nego im se s obvezom nabavljanja specijalnih vitrina za mliječne proizvode javila sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva.

Kumice u prosvjedu

Jedan od glavnih krivaca zašto se danas sir i vrhnje danas nisu mogli kupiti na zagrebačkim placevima, gradonačelnik Bandić, pojavio se jutros na prosvjedu kumica na tržnici Dolac. Bandić je obećao da će zatražiti od Ministarstva odgodu, a kumice je pokušao umiriti. Pedesetak ogorčenih prodavačica dijelilo je besplatno sir, u rukama su imale transparente 'Tražimo slobodnu prodaju sira odmah', 'Trujete nas vi, a ne sir', 'Tražimo svoja prava, kumice ne odustaju'. Nakon prosvjeda s pjesmom 'Krist na žalu' na usnama zaputile su se u zagrebačku katedralu.

'Procedura javne nabave je izrazito komplicirana, ona iziskuje vrijeme, a u Ministarstvu su mislili da se 150–200 vitrina može nabaviti preko noći. Kad je napravljen, rebalans investicija dostavljen je u ZGH, ali tada je tamo vladalo bezvlašće.

Trgovački sud nije upisao nove članove Uprave i NO-a, gradonačelnik se sporio oko svega toga i rebalans investicija odnosno plan poslovanja nije imao tko odobriti.

Tek u četvrtom mjesecu stvari su se pokrenule s mrtve točke, ali ni nakon nekoliko dopisa koji su slani na adresu ZGH nitko nije odgovarao.

Potkraj šestog mjeseca od centralne nabave stigla je suglasnost da se može krenuti u nabavku vitrina', kaže nam naš izvor želeći ostati anoniman.

Zašto natječaj od konca lipnja do danas nije raspisan, nije poznato. Ono što smo neslužbeno doznali jest da bi mogao biti raspisan već sutra ili do kraja ovog tjedna.

Novi direktor Tržnica, koji je u petak stupio na dužnost, Dario Kobeščak kaže da tek treba vidjeti je li i gdje je bilo propusta.

'Od nadležnih službi zatražio sam da utvrde što se sve događalo. Vjerujem da ćemo do kraja dana utvrditi što se i zašto se događalo, a nakon toga mediji će dobiti priopćenje. Ono što mogu potvrditi je da smo još u petak prema sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva uputili molbu u kojoj tražimo da se rok za prodavanje sira i vrhnja prolongira', kazao je Kobeščak

Može i bez vitrina

Tajnik Hrvatske poljoprivredne komore Dejan Bogdanović kaže da vitrine ne bi ni trebale kada bi se na tradicionalne proizvode kao što su sir i vrhnje primijenile odredbe regulative EU. 'Naš sadašnji Zakon o hrani kaže da takva hrana mora biti u vitrini. Međutim regulativa EU iz 2006. godine dopušta da se tradicionalni proizvodi izuzmu iz sigurnosti hrane jer je riječ o specifičnim proizvodima. Primjenom te regulative ne bi trebale ni vitrine', pojasnio je Bogdanović.

Glasnogovornik Tržnica Miro Bakrač pak vjeruje da će nadležno ministarstvo izaći Tržnicama u susret jer dolaze i niske temperature, a nikada nijedan slučaj trovanja proizvodima koje kumice prodaju nije zabilježen.

'Pretpostavljam da bi nabavka vitrina mogla potrajati do šest mjeseci. Znam da kumice brine i koliko će im nabavka vitrina poskupjeti najam. Vjerujem da bi to bilo za oko sto kuna.

U prvoj zoni rezervacija iznosi 250 kuna, u drugoj 200 kuna. Ubuduće bi ona mogla biti 350 odnosno 300 kuna', zaključio je Bakrač

Kada će se kumice sa sirom i vrhnjem moći vratiti na placeve i hoće li Ministarstvo odobriti prolongiranje roka, do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli saznati.