RATNI ZLOČINI

Boljkovac svjedoči na suđenju protiv Glavaša

09.02.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku 1991. danas su izvedeni materijalni dokazi tužiteljstva i obrane, a sutra bi trebao svjedočiti bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac.

Među dokazima pročitani su dopisi Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te prikazani video isječci i televizijski prilozi iz razdoblja obuhvaćenog optužnicom.

Za izjave medijima 1991. prvooptuženi Glavaš je rekao da ih je davao u svojstvu sekretara za narodnu obranu i člana regionalnog Kriznog štaba, dok je za prilog u kojem ga je novinar HTV-a Denis Latin oslovio "komandantom osječke obrane" rekao da je to bila slobodna novinarska interpretacija.

Na prijedlog tužiteljstva prikazan je i televizijski prilog "Tko brani Hrvatsku" u kojem je izjavu, pod ratnim nadimkom "Traubisoda", u vojnoj odori dao Krunoslav Fehir koji je sada krunski svjedok tužiteljstva na suđenju u tzv. slučajevima "garaža" i "selotejp".

Pozivajući se na HRT-ovu dokumentaciju, obrana Glavaša ustvrdila je da razgovor s Fehirom nije bio u Glavaševom uredu 31. kolovoza, već 26. kolovoza u susjednoj sobi.
Po pisanju medija, Fehir je u istrazi tvrdio da ga je Glavaš nagradio streljivom, nakon što je u njegovom uredu 31. kolovoza, kada je ubijen Čedomir Vučković, dao izjavu za televiziju.

Među video isječcima prikazane su i snimke obdukcije ubijenog Vučkovića i očevida ubojstva na kojem se u dvorištu Sekretarijata vide akumulator i tragovi krvi. Prema optužnici, Vučković je u garaži bio zlostavljan i prisiljen popiti kiselinu iz akumulatora, nakon čega je u njega pucao Fehir koji je to javno priznao. Obdukcijom je utvrđeno da je Vučković umro od kiseline, a ne od metka. Nakon tog ubojstva u medijima je objavljeno da je riječ o teroristi koji je pokušao ubiti Glavaša, a što je na suđenju dosada izjavilo i nekoliko svjedoka.

Svjedok Branko Zakanji danas nije došao svjedočiti, a iskaz bi trebao dati u srijedu kad bi trebao svjedočiti i nekadašnji potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Milan Ramljak.

Za sutra je predviđeno svjedočenje Josipa Boljkovca protiv kojega je Glavaš lani podnio privatnu tužbu za klevetu jer je bivši ministar unutarnjih poslova na suđenju Antunu Gudelju za ubojstvo osječkog načelnika policije Josipa Reihla Kira 1991. izjavio da mu je Kir osobno rekao da mu prijete Glavaš i Vladimir Šeks.