I AMERIKANCI NEŠTO ZNAJU

CIA Beču dostavila dokumente o aferi Hypo

03.10.2010 u 17:41

Bionic
Reading

Zamjenik direktora CIA-e Michael Morell prije nešto više od tjedan dana u tajnom je posjetu Beču sa sobom donio niz dokumenata i informacija o aferi Hypo, otkriva austrijski Kronen Zeitung

Do sada se smatralo da je njegov (tajni) posjet Austriji iz druge polovice rujna bio i jedini. Tada je doputovao 200 tona teškim US Airovim avionom C-17, koji je prevezao i tri automobila za konvoj kojim je Morell prevezen do veleposlanstva SAD-a. O razlozima posjeta nije se moglo ništa doznati, no sada novinari Kronen Zeitunga doznaju da je Morell razgovarao s nadležnim službenicima za zaštitu ustavnog poretka o Al-Qa’idi, piše Večernji list.

Nekoliko dana poslije posjet drugog čovjeka CIA-e napokon je i potvrđen, a uskoro je uslijedio i drugi posjet. Ovom prilikom Morell se susreo s istražiteljima u aferi Hypo, kojima je navodno predao popriličnu količinu dokumenata te im proslijedio informacije o bankarskoj 'majci svih afera'.

Osim kao o izvoru korupcije monumentalnih razmjera, o nacionaliziranoj koruškoj banci posljednjih se mjeseci učestalo piše zbog 10 milijardi eura manjka te zbog istraga koje uključuju pranje novca iz trgovine oružjem, narkobiznisa i drugih aktivnosti kriminalne mreže koja se, čini se, protezala diljem Balkana, Europe, ali i dalje.