KREATORI BUDUĆNOSTI

20 godina Sindikata hrvatskih učitelja

02.10.2010 u 17:24

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) danas je obilježio dvadeset godina djelovanja, a njegov predsjednik Zvonimir Laktašić je na svečanosti, koja je okupila nekoliko stotina sindikalnih povjerenika, istaknuo nadu da će se u budućnosti SHU morati manje nego dosad prosvjedima i drugim akcijama boriti za prava svoga članstva

Na svečanosti, na kojoj su bili predsjednik Republike Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, Laktašić je rekao kako se nada da će u budućnosti socijalni dijalog prevladati i da će SHU mnogo manje nego dosad biti prisiljen posezati za industrijskim akcijama i štrajkovima.

SHU je, kaže Laktašić, najbrojniji i jedan od najutjecajnijih granskih sindikata u Hrvatskoj.

Glavna načela djelovanja učiteljskog sindikata po njegovim riječima su zaštita dostojanstva učiteljskog poziva i škole kao osnovne obrazovne institucije te osjećaj za socijalnu pravednost i solidarnost.

'U društvu u kojem je moralna kriza veća od gospodarske učitelji su nezamjenjiva vrijednost i kreatori njegove budućnosti. Stoga se društvo mora zalagati za dostojanstvo tog časnog poziva', rekao je Laktašić.

Pokrovitelj proslave 20. godišnjice SHU-a predsjednik Republike Ivo Josipović u svom je obraćanju istaknuo da se od učitelja danas sve više traži da odgajaju, a ne samo obrazuju djecu. 'Kao roditelj, sudeći po mojoj kćeri, obje te stvari radite dobro', rekao je Josipović.

Josipović je ocijenio da je plaća iznimno važna za učiteljski status, ali da je to i stupanj zaštite dostojanstva i časti učitelja.

Pozvao je sindikat i Vladu na uporan socijalni dijalog u rješavanju eventualnih nesuglasica.

Dajući punu potporu Vladinoj predanosti borbi protiv korupcije, poručio je učiteljima da je nezamjenjiva njihova uloga u oblikovanju generacija kojima treba usaditi svijest o vrijednosti rada i poštenom stjecanju dobara.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, napomenuvši kao i predsjednik Josipović da je dijete učiteljice, kazala je kako zna koliko je poziv učitelja težak i zahtjevan. Danas, kad roditelji imaju malo vremena za djecu, uloga učitelja sve više dobiva na važnosti, kaže premijerka Kosor.

Poboljšanje sustava poučavanja i učenja, nastava u jednoj smjeni, po njezinim riječima, Vladini su prioriteti unapređenja osnovnog školstva, a to su i informatizacija te jačanje preventivne uloge škole u sprječavanju društveno neprihvatljivih ponašanja.

Naglasila je da Vlada ove godine nije smanjivala sredstva za plaće državnih službenika te podsjetila da su Vlada i SHU dogovoriti tekst temeljnog kolektivnog ugovora, čije potpisivanje je najavila za ponedjeljak.