'OBITELJ JE TEMELJ DRUŠTVA'

Josipović među desecima biskupa

01.10.2010 u 17:30

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas predstavnike Vijeća Europskih biskupskih konferencija (CCCE) koji u Zagrebu sudjeluju na 40. plenarnom zasjedanju Vijeća, posvećenog demografiji i obitelji

Predsjednik Josipović u svom je govoru pred europskim biskupima naglasio važnost demografije i obitelji za svaku europsku zemlju, pa tako i Hrvatsku koja, kazao je, kontinuirano pokazuje negativan demografski trend.

'Obitelj je temeljna jedinica na kojoj se gradi svako društvo i danas je pred velikim izazovima', naglasio je Predsjednik. Istaknuo je pritom da su teme poput povezanosti demografskih procesa i strukture obitelji, kriza obitelji, te povezanost utjecaja gospodarskog razvoja i krize kao i imigracijskih procesa na demografske trendove postale 'relevantnim istraživačkim temama različitih društvenih znanosti u europskim zemljama'.

'Istovremeno su i izuzetno važne teme socijalne doktrine Katoličke crkve o čemu svjedoči i ova konferencija koja se u pripremi također poslužila analizom empirijskih pokazatelja i komparativnim pristupom', rekao je Josipović.

Ustvrdio je kako Hrvatska, bez obzira na specifične okolnosti kroz koje je prošla (Domovinski rat, migracije i socijalne posljedice rata) i bez obzira na aktualnu ekonomsku i socijalnu krizu i krizu vrijednosti koje se također odražavaju na demografske činjenice, 'u demografskom pogledu slijedi opće europske trendove i svi postojeći problemi rješavat će se imajući u vidu europski kontekst'.

Josipović je u svome govoru posebno zahvalio hrvatskim biskupima koji su, kazao je, u svom pismu u povodu pristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u EU 'dali potporu naporima pridruživanja Europskoj uniji, ali i istovremeno pokušavali marginalizirati disonantne tonove koji su se u proteklom razdoblju mogli čuti u redovima Katoličke crkve i bili često uzrokom polemika u javnosti'.

Zahvalu predsjedniku Josipoviću u povodu primanja uputio je predsjednik CCCE, ostorgonsko-budimpeštanski nadbiskup, kardinal Peter Erdoe, kazavši kako biskupi s radošću prate vitalnost crkve u Hrvatskoj i njen trud da surađuje i ima dobre odnose s javnim vlastima u zemlji kako bi, kazao je, svi zajedno promicali zajedničko dobro i cjeloviti razvoj ljudske osobe.

'Ovdje se osjećamo na svojevrsnom europskom raskrižju i upravo je stoga vaš europski identitet tako ukorijenjen i toliko cijenjen', kazao je Erdoe. Tema biskupske konferencije je obitelj, kazao je, odnosno briga ne samo za crkvu nego za sve europske građane.

'Zdravlje obitelji i zdravlje društva su međusobno povezani', naglasio je i dodao kako zna da Hrvatska tom pitanju posvećuje pažnju i nastoji pomoći obiteljima kako bi se spriječilo pretjerano starenje stanovništva.

'Naše je uvjerenje da u ovom trenutku Crkva i javne vlasti moraju sve više surađivati međusobno na dobrobit cijelog društva', kazao je kardinal Erdoe koji je Josipoviću poklonio ikonu sa zaštitinicima Europe.

Na primanju su, među inima, bili apostolski nuncij Svete Stolice pri EU nadbiskup Andre Dupuy, predsjednik HBK, msgr. Marin Srakić, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, banjolučki biskup, msgr. Franjo Komarica i drugi europski nadbiskupi i biskupi.